DuList IN

TIŠINA MOLIM! Kreće još jedno uzbudljivo putovanje dubrovačkom filmskom povijesti

TIŠINA MOLIM! Kreće još jedno uzbudljivo putovanje dubrovačkom filmskom povijesti

Dubrovnik ima puno veću i bogatiju filmsku povijest nego što mislimo. Ona traje gotovo 100 godina, i nevjerojatno je važan svjedok kulture, umjetnosti i života na ovom području.

Zna to dobro ekipa filmske manifestacije ‘Tišina molim!’ čiji je cilj je to kulturno bogatstvo podijeliti s Dubrovčanima i njihovim gostima, kroz istraživanje, prezentiranje i promoviranje dubrovačke filmske povijesti.

‘Tišina molim!’ pokrenuta je 2016. godine od strane mladih dubrovačkih filmskih djelatnika i entuzijasta, čiji broj, zahvaljujući i ovoj manifestaciji iz godine u godinu raste.

Ideja koja je potaknula organiziranje prve ‘Tišine’ rodila se iz znatiželje i nepostojanja ikakvih lako dostupnih podataka o filmovima snimanima u Dubrovniku.

Nakon dvije godine održavanja posjetitelji su mogli vidjeti prvu izložbu o filmskoj baštini grada nazvanu ”Film i Grad se vole”, pogledati 18 filmova snimljenih u periodu od 1939. godine do danas, od kojih su neki filmovi bili nacionalne, a neki gradske premijere i to u uvijek zanimljivim ambijentima stare gradske jezgre koja je pod UNESCO zaštitom. Oni s više znanstvenog duha imali su priliku poslušati predavanja istaknutih filmskih povjesničara ili panel diskusije o aktualnim temama poput filmskog turizma. Najmlađi svake godine imaju prilike naučiti nešto više o filmu kroz dječje radionice, a kroz interaktivnu dječju utrku ”Po gradskim setovima” i nešto više o svome gradu, te što ga to veže za film . U gradu koji živi od turizma, osmislili su čak i prvu vodičku turu o gradskoj filmskoj povijesti.

A što nas očekuje ove godine? U festivalu filmova snimljjenih u Dubrovniku uživat ćemo od 4. do 10. ožujka, a program donosi filmske radionice, Kino kavanu, radove mladih umjetnika, predstavljanje knjiga, bogat popratni program i naravno, puno, puno filmskih projekcija. Program potražite u galeriji a svakako se upoznajte s njima na službenoj stranici festivala.

 

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist