DuList IN

TIŠINA MOLIM! Kreće još jedno uzbudljivo putovanje dubrovačkom filmskom povijesti

Dubrovnik ima puno veću i bogatiju filmsku povijest nego što mislimo. Ona traje gotovo 100 godina, i nevjerojatno je važan svjedok kulture, umjetnosti i života na ovom području.

Zna to dobro ekipa filmske manifestacije ‘Tišina molim!’ čiji je cilj je to kulturno bogatstvo podijeliti s Dubrovčanima i njihovim gostima, kroz istraživanje, prezentiranje i promoviranje dubrovačke filmske povijesti.

‘Tišina molim!’ pokrenuta je 2016. godine od strane mladih dubrovačkih filmskih djelatnika i entuzijasta, čiji broj, zahvaljujući i ovoj manifestaciji iz godine u godinu raste.

Ideja koja je potaknula organiziranje prve ‘Tišine’ rodila se iz znatiželje i nepostojanja ikakvih lako dostupnih podataka o filmovima snimanima u Dubrovniku.

Nakon dvije godine održavanja posjetitelji su mogli vidjeti prvu izložbu o filmskoj baštini grada nazvanu ”Film i Grad se vole”, pogledati 18 filmova snimljenih u periodu od 1939. godine do danas, od kojih su neki filmovi bili nacionalne, a neki gradske premijere i to u uvijek zanimljivim ambijentima stare gradske jezgre koja je pod UNESCO zaštitom. Oni s više znanstvenog duha imali su priliku poslušati predavanja istaknutih filmskih povjesničara ili panel diskusije o aktualnim temama poput filmskog turizma. Najmlađi svake godine imaju prilike naučiti nešto više o filmu kroz dječje radionice, a kroz interaktivnu dječju utrku ”Po gradskim setovima” i nešto više o svome gradu, te što ga to veže za film . U gradu koji živi od turizma, osmislili su čak i prvu vodičku turu o gradskoj filmskoj povijesti.

A što nas očekuje ove godine? U festivalu filmova snimljjenih u Dubrovniku uživat ćemo od 4. do 10. ožujka, a program donosi filmske radionice, Kino kavanu, radove mladih umjetnika, predstavljanje knjiga, bogat popratni program i naravno, puno, puno filmskih projekcija. Program potražite u galeriji a svakako se upoznajte s njima na službenoj stranici festivala.

 

Pročitajte još

GOOD FOOD FESTIVAL Recepti za tri jednostavne i slasne juhe!

Dulist.hr

SVEČANO OTVORENJE Šest dubrovačkih dana filmskoga užitka!

Dulist

Andrea Zvono krstila kćer, Adriana Đurđević je bila kuma

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija