DuList IN

‘TIŠINA MOLIM!’ Kreće još jedna filmska festivalska avantura

'TIŠINA MOLIM!' Kreće još jedna filmska festivalska avantura

Filmska manifestacija ‘Tišina molim! Film i grad od 1919.’ svečano će se otvoriti ovog ponedjeljka, 24. travnja u 20 sati u Kazalištu Marina Držića. Tim povodom, ovog petka održana je i konferencije za medije.

Na njoj su program detaljno izložili Đive Galov ispred Kinematografa Dubrovnik,a ispred tima ‘Tišina molim!’ Krešo Glavinić i Ivan Lujo.

Filmska manifestacija „Tišina molim!’’, održat će se od 24. travnja do 30. travnja 2017. godine. Film i Grad od 1919. tema je cjelokupnog programa predviđenog za ovu godinu, a ovaj filmski festival realiziran je u travnju prošle godine prvi put u Dubrovniku.

Fokus unutar zadane teme ovogodišnje manifestacije bit će usmjeren na razdoblje jugoslavenske kinematografije, koje je za Dubrovnik kao lokaciju snimanja bilo vrlo značajno. Program ovogodišnjeg festivala prikazat će neke od filmova iz tog razdoblja, a predavanje na temu o malo drugačijoj YU kinematografiji održat će poznati hrvatski filmski kritičar, profesor povijesti i v.d. ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Rafaelić.

“Tišina, molim!” bavit će se temom filmskog turizma na panel-diskusiji u kojoj će sudjelovati domaći i strani stručnjaci kao što su, već spomenuti, Daniel Rafaelić, a poseban gost je predsjednica španjolske filmske komisije Pilar Querol Fernandez od koje ćemo čuti iskustva Španjolske kao filmske destinacije. Uz njih će još biti predstavnik festivala Kinookus i predstavnica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

Nastavljaju s projekcijama filmova snimljenih u Dubrovniku s hrvatskim i engleskim titlovima, među kojima se posebno ističe nacionalna premijera indijskog akcijskog hita ‘‘Fan’’ koji je sniman u Dubrovniku 2015., a po prvi put nakon skoro 80 godina, bit će prikazan dokumentarni film ‘’Dubrovnik’’ iz daleke 1939. Osim toga, posjetitelji će imati priliku uživati i u predstavljanju restauriranog vinila s također nedavno pronađenim soundtrackom jednog od najpoznatijih jugoslavenskih SF filmova ‘’Gosti iz Galaksije’’ popraćenog projekcijom istoimenog filma koji je također snimljen u našem gradu.

Program će nuditi i besplatnu filmsku turu po gradu uz pratnju licenciranog vodiča na engleskom i hrvatskom jeziku, dječju utrku, filmski kviz, slušaonicu filmske glazbe, radionicu za djecu ”Set dizajn” koju vodi prof. Ivana Selmani, a druga lađa u Lazaretima bit će posebno preuređena za potrebe festivala u Kino kavanu, koja će biti otvorena svaki dan od 17 sati gdje će domaći i strani filmofili družiti uz dašak filmskog Dubrovnika. Posebna poslastica bit će glazbeni događaj naziva „Iznenađujući koncert špijunske četvorke“ u petak 28. travnja s početkom u 21.30.

Glavni partner manifestacije ”Tišina Molim!” je Javna ustanova Kinematografi Dubrovnik, uz potporu Grada Dubrovnika i TZ Dubrovnik, i niza sponzora.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist