DuList IN

TIJANA T Žene imaju veći potencijal za DJ-ing

TIJANA T Žene imaju veći potencijal za DJ-ing

Dubrovnik je ovo ljeto mjesto ljetnih ‘glazbenih igara’, koje okupiraju Lazarete, a organiziraju ih berlinski Watergate i zagrebački bon ton. Tako je 5. kolovoza nastupilo čak pet dama internacionalne elektronske glazbene scene: Kim Ann Foxman (NYC), Eva BE (Berlin), Tijana T (Beograd), Nadja Božić (Zagreb) te Anada Pehar (Dubrovnik), kojima su se pridružili Marijan Felver, Jogarde te Enco Kern.

Jednu od dama uspjeli smo i uhvatiti za razgovor. Tijana T je istaknuta figura beogradske klubske scene i elektronske glazbe, poznata po energetskim DJ setovima i karizmatičnoj pojavi. Boravila je na najprestižnijim DJ pultovima u Berlinu (Berghain/Panorama bar), New Yorku (Output Club), Ibizi (We Love…at Spac Ibiza), Portugalu, Francuskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj… A otkrila nam je i koji su joj trenutni planovi!

Poznati ste kao jedna od prvih žena beogradske techno i klubske scene. Kako je biti jedna od rijetkih žena u ovoj očito muškoj industriji (pogotovo na Balkanu)? Mislite li da kao žena vidite, čujete i osjećate stvari drukčije u glazbi, setovima i nastupima?

Bilo bi zanimljivo pitati moje kolege: ‘Kako je biti muškarac DJ?’ Iskreno mislim da žene imaju veći potencijal za DJ-ing, budući da su najčešće empatičnije i intuitivnije od muškaraca. Te dvije osobine su možda i presudne za DJ-ing jer svako može naučiti miksati i okretati nobove, ali je jako teško svoje glazbeno znanje i emocije preraditi tako da to utječe na sve ljude u nekoj situaciji. To je jedna dobra stvar. Ono što je kritično je da su žene u ovom poslu stalno pod lupom, stalno na nekom tankom žiletu. Tehnički moraju biti bolje od bilo kog muškarca da slučajno ne ispadne da su ‘tuke’ koje ne znaju miksati. Ako su pritom lijepe i zgodne, odmah im se pripisuje da su sve u životu dobile preko kreveta, ne smiju biti previše pametne jer su onda ‘kučke’…

Puštali ste u najprestižnijim klubovima i festivalima diljem svijeta, koliko Vam to pomaže u karijeri? Kakav je bio osjećaj nastupati u Berghainu gdje sviraju isključivo top DJ-evi? JeJe li Vas ‘prala’ trema?

Svakako da pomaže. Kad netko vidi kako sam nastupala u Space-u na Ibizi, Outputu u New Yorku i Berghainu (Panorama Baru) zna da nisam amaterka. Te točke u CV-u dižu profil DJ-a kao što bi izložba u MoMi ili Tate-u podigla profil umjetnika. Panorama Bar nastup je moja najveća trema u životu, spremala sam se dva mjeseca, sređivala sve foldere sa glazbom, smišljala šta ću i kako ću, nisam mogla spavati noć prije, a na kraju je to bio party kao i svaki drugi. U taj klub izlazim već ravno deset godina i puno mi je značilo što sam došla tamo raditi. Generalno nemam strah kako neću prodrijeti do publike. Moj strah je da neću prodrijeti do sebe. Ako to ne uspijem tijekom seta, onda ništa ne stiže ni do njih.

Tko Vam se trenutačno vrti na playlisti izvan elektronske glazbe? Dajte nam neki brzinski TOP 5?

Evo nekih izvođača koje slušam kod kuće ovih dana, a i inače u životu. Arthur Russell, Tangerine Dream, Hauschka, William Basinski, Paul SImon.

Što biste radili da se ne bavite DJ-ingom? Imate li nekih hobija izvan glazbe, bavili ste se s puno stvari…

Mislim da bih bila dobar medij i u nekom drugom polju. Prije nego što sam završila na televiziji, jedina ambicija mi je bila da budem profesorica. Čini mi se da imam sposobnost inspirirati ljude, motivirati ih, pričati im tako da me pažljivo slušaju. To je širok spektar zanimanja koje bih mogla pokriti. Možda life coach?

Gdje se vidite za 10 godina?

U Portugalu.

Idući, ujedno i zadnji ovogodišnji WaterGate i bon ton party održat će se 12. kolovoza u klubu Lazareti, a ovdje možete saznati više detalja o njemu!

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović