DuList IN

‘THE BOURBONS’ Doris, Emir i Ivuša zasvirat će za kraj Dubrovačkog zimskog festivala!

'THE BOURBONS' Doris, Emir i Ivuša zasvirat će za kraj Dubrovačkog zimskog festivala!

Četvrti Dubrovački zimski festival u svojoj završnici priređuje koncert dubrovačke grupe The Bourbons u subotu, 6. siječnja s početkom u 20 sati na Gundulićevoj poljani.

Lijep je ovo kraj programa Zimskog festivala koji je tijekom prosinca okupio veliki broj Dubrovčana, ali i gostiju. Ovogodišnji festival probudio je neke nove lokacije donoseći i njima duh Adventa i blagdana. Medov Park u Pilama, namijenjen najmlađima, bio je bogat ne samo blagdanskom dekoracijom i svjetlećim figurama već i zanimljivim programima poput druženja s mrazicama, vilenjacima i likovima iz bajki, igara po starinski, ‘make-up’ kantuna, pričanja bajki, crtanja Djedu i gostujućih predstava. Programe su koordinirale Dijana Sinanović i Zrinka Japunčić u ime plesnog studija Lazareti i Udruge Le Petit Festival du Theatre. Zimski ugođaj zavladao je i Uvalom Lapad koja je također bila mjesto brojnih programa za velike i male u koordinaciji Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo. Adventski vlakić i klizalište dodatno su upotpunili tamošnju zimsku ponudu. Među brojnim plesnim i glazbenim izvedbama posebno se ističe humanitarni koncert dubrovačkih bendova Rokček – Tribute to Alan, u čast i spomen na dubrovačkog glazbenika Alana Lasića. Nedjeljna adventska popodneva u Mokošici bila su osobito živa i vesela, unatoč pretežno kišnim uvjetima. Raznovrsni dječji, plesni i glazbeni programi održali su se na igralištu pokraj Caffe bara Kiss u vedrom raspoloženju.

Klapska pjesma, osobito kolenda, uveseljavala je Dubrovčane iz vikenda u vikend u điru od Brsalja, preko Straduna i Prijekoga, do Poljane Ivana Gundulića na kojoj će sve prigodno i završiti. Gundulićeva poljana i Brsalje i ove su zime imale blagdansku ugostiteljsku ponudu kućica, kao i razne programe u okviru kojih su nastupili dubrovački glazbenici: Valetudo, Dubrovnik Accoustic Session, Maja Grgić, Igor Vlahušić i Željko Barač, te DJ-evi Petra, Lane, Djivo i Maha.

Kao jedan od vrhunaca glazbenog programa ovogodišnjeg Zimskog festivala, osobito vrijedi istaknuti Dubrovački božićni koncert koji se ove godine održao prvi put, u Hotelu Valamar Lacroma. Nastupio je Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Marca Tarduea i Đela Jusića, a uz njih su scenu dijelili Đani Stipaničev, Stijepo Gleđ Markos, Marija Kuhar Šoša, Maja Grgić, Dapal Band te klape Ragusa, Subrenum i Kaše. Kao pravi glazbeni uvod u blagdane, ovaj koncert okupio je brojnu dubrovačku publiku koja je s izvođačima pjevala čitavu večer pa nema sumnje da će prerasti u još jednu Dubrovčanima omiljenu tradiciju kao neizostavni dio raspjevanog dubrovačkog Božića.

Brojni koncerti održali su se i na Stradunu – najljepšoj pozornici koja se može poželjeti, svjedoče brojni izvođači. Po otvorenju festivala prvi je dubrovačkoj publici zapjevao Gibonni, a u sljedećim tjednima nastupili su i Jacques Houdek, Massimo, Pavel, Marko Tolja Septet i The Frajle koje su noć prije novogodišnje zagrijale iznimno brojnu dubrovačku publiku pred doček. Stradun je bio lokacija i koncerta duhovne glazbe u organizaciji Katoličke molitvene zajednice Effatha na kojem su nastupili Alan Hržica, Petar Buljan te Stijepo Gleđ Markos i prijatelji.
Svakog tjedna Došašća upriličeno je paljenje po jedne adventske svijeće ispred Katedrale, održale su se i Žive jaslice. Stradun su posjetili i Moto Mrazovi, a organiziran je i tradicionalni humanitarni Torta Party ispred Crkve svetoga Vlaha u organizaciji Turističke zajednice Grada Dubrovnika kao jedan od slatkih vrhunaca festivala.

Spektakularan doček Nove godine na Stradunu priredio je Dino Merlin, koji je u novogodišnjoj noći nastupio uz Pravila igre i Songkillerse. Uz Dinu Merlina, s kojim je prepuni Stradun pjevao svaku pjesmu, sretnu Novu godinu svima je poželio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Središnjem programu dočeka Nove godine prethodio je Dječji doček uz Djeda Mraza i vilenjake te skupinu Animino koja je priredila žonglerski i breakdance show. Prvi siječnja na Stradunu obilježio je tradicionalni Novogodišnji koncert uz kamenice i pjenušac, uz nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestra i sopranisticu Nikolinu Pinko pod ravnanjem maestra Ivana Josipa Skendera, a u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i turističke zajednice Grada Dubrovnika. Potom je uslijedila Novogodišnja utrka sa startom i ciljem na Stradunu, a iz Dubrovnika je krenula baklja mira koja će obići više zemalja kroz ovu godinu.

Dubrovačke kulturne ustanove sudjelovale su brojnim prigodnim programima u realizaciji četvrtog Dubrovačkog zimskog festivala. Među njima osobito su se istaknuli programi usmjereni na obilježavanje 450. obljetnice smrti velikog dubrovačkog komediografa Marina Držića poput nove premijere dubrovačkog kazališta ‘Pjerin’ prema nedovršenom tekstu Marina Držića. Umjetnička galerija Dubrovnik sudjelovala je s otvorenjem velike međunarodne izložbe fotografija Ahmeta Ertuga koji je tom prigodom izložio pet fotografija Dubrovnika čime ga je uvrstio u svoj opus zapadnoeuropske reprezentativne arhitekture.

Središnji informativni centar Dubrovačkog zimskog festivala u prostoru Luže, ujedno je i lokacija prodaje prigodnih suvenira. U zadnjem vikendu festivala omogućen je popust od 20 posto na šalice DZF.

Pročitajte još

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

[FOTOGALERIJA] Sunčana nedjelja idealna za đir Gradom!

Dulist