Kultura

Teološka budnica

Teološka budnica

Glas Koncila i Vijeće za kulturu Dubrovačke biskupije priredili su ove srijede predstavljanje knjige „Tužaljke kamenja hrvatske pustinje“ autora dr. don Tonćija Matulića.

Pomirenje i duhovna obnova u svjetlu proročke i kritičke raščlambe stanja duha i svijesti suvremenoga hrvatskog društva podnaslov je djela predstavljenog u Dvorani Ivana Pavla II samostana Sv. Klare, a o njoj su govorili prof. dr. fra Božo Lujić, prof. dr. č. s. Blaženka Valentina Mandarić i Stjepan Pogačić dok je moderator predstavljanja bio dr. Petar Palić.

– Matulićeva knjiga, nadahnuta proročkom oduševljenošću istinom i napisana radi pročišćavanja hrvatske katoličke duše od svega negativnoga što je opterećuje, predstavlja teološku novinu ne samo na našim prostorima nego i šire. Ona nije pisana sa znanstvenim odmakom, niti s brojnim informacijama koje se inače posvuda mogu naći, niti s gledanjem tuđega zla i upiranja prstom na tuđe promašaje, nego s angažiranom vjerom vjernika koji upravo zato što je vjernik ima hrabrosti, snage i interesa upozoriti na sve ono što opterećuje stanje svijesti i duha hrvatskoga društva – kazao je Božo Lujić s KBF Sveučilišta u Zagrebu.

Bitnu poruku ove knjige mogli bismo izraziti ovim riječima: Crkva je pozvana kroz cjeloviti odgoj i pastoralno djelovanje izgrađivati »unutrašnjeg čovjeka« koji će dati snažan zamah razvoju građanske i političke kulture, kazala je Blaženka Valentina Mandarić.
– Iako naslov knjige asocira tjeskobu i beznađe, ona je ponajprije teološka budnica koja svoje izvorište i ishodiše crpi u biblijskom iskustvu i proročkoj snazi Božje riječi pozivajući na obnovu unutrašnjeg čovjeka – istaknula je č.s. Mandarić.
 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist