Vaše vijesti

TEO TROSTMANN Zašto je vrijeme da dr. Vlahušić ode?

TEO TROSTMANN Zašto je vrijeme da dr. Vlahušić ode?

Ne radi se tu samo o aferama Šipan i Revelin u kojima se javno-privatno parnerstvo shvaća u stilu filozofije kraljevića Marka, koji kada vino pije pola sebi pola šarcu daje (misli se na “džabaluk” dijela Revelina, da ne bude zabune).

Tako to u nas ide i s Jambom, Kerumom, Bandićem, a bogme je i fini profesor sa ZAMP-om pogodio dobar posao, bolji od Diabolezze i Drmeša za Pendereckog. Ne radi se niti o katastrofalnim projektima poput HE Ombla i Srđa, projekti kao Iljf i Petrov u “Zlatnom teletu” – “novac Vaš (građani plaćaju infrastrukturu), ideje (i profit) naše”.
Iza tih projekata stajao je gradonačelnik koji je upravo potukao svoju prijateljicu “tetu Dubu” na prvim izborima obećavajući da će stati na kraj čudnim poslima na Srđu. Postoje još i gori projekti poput ugljikovodika u Jadranu i srećom propalih TE Ploče i Gornjih horizonata, što je gurao upravo njegov bivši stranački šef ing. Čačić sa svojim “uspješnicama” od tvrtke Zagorje, New Deala na termoelektranama, obećanih 300.000 novih radnih mjesta, neostvarenim i dijelom naplaćenim projektima u Zadru i Dubrovniku…

A sadašnja šefica dr. Pusić, koja žuri u Društvo prijatelja Sirije (nesmotrenim pokušajem rušenja B. Al Assada pomoglo se fanaticima iz ISIL-a, a Hrvatska INA je ostavila naftna polja vrijedna desetke milijardi dolara; to nisu učinili Bugari i Rumunji (također članovi EU i NATO-a), koji su povećali svoje poslove, kao i Rusi i Srbi.
Vratimo se mi našem Andru, kojemu su marketing i samohvala fantastični, stil komuniciranja doduše ponešto arhaičan i autističan – ali to ovdje pali! “Čovjek s vizijom” zanjori glavu u pod i brzinom lijeričara opaljuje verbalne rafale i tokove misli koje ne bi slijedili dr. Jung i James Joyce zajedno.

Tako će nalaziti opravdanje za povećanje gabarita na Srđu time što će napadati socijalističku (zaista pogrešnu) urbanizaciju, kao da demokracija ima veze s prethodnim sustavom i kao da od te loše urbanizacije koristi nije imao i puk koji je dobio prostor za rad (hotele) i za stanovanje (zgrade, kuće); dočim u slučaju Srđa investitor za malu cijenu dobija zemljište i nekretnine da bi zaposlio (vjerojatno sezonski) simboličan broj ljudi, možda čak i van dubrovačkog područja.

Uostalom socijalizam nije bio loš ni doktorovom ocu, radniku koji je od radničke plaće mogao školovati tri sina i izgraditi kuću, ali najlakše je omalovažavati prošlost, a ići u koaliciju s SDP-om.
Dosta ima amerikaniziranoga u našemu ex gradonačelniku, on zaista kreće s moći pozitivnoga mišljenja u brojne projekte, ostavljajući iza sebe financijske nesređenosti, nedovoljno temeljite studije, nebuloze u bolnici, lutkarska rješenja poput okretišta kod robne kuće “Minčete” i čuvenog mikroasfalta; velike riječi i ambiciozni zahvati koji se često pretvore u ništa.

Građani vole poklončiće, npr.besplatne pokaze i vraćanje novčića sirotanima koji putuju avionom do Zagreba, što nas sjeća na Jamba i Keruma, kada se dijele srđele i narančini u najlonima.
Nije narod Zekan da ga kupiš za mrkvu na štapu, niti je Dubrovnik Teksas, široka pustopoljina na kojoj se dižu nove ceste, kaubojski gradovi, velike robne kuće nalik Disneylandu i Las Vegasu; ako se i dogodi da se učine greške, kao u Meksičkom zaljevu gdje je procurila nafta, doći će neki novi biznis na Aljasci ili u Kaliforniji i otići ćemo do novog resursa koji treba iscijediti, ili ćemo kolonizirati neku državu i dogovoriti “pravednu” isplatu lokalnim Indijancima.

Mi znamo da su naši hrvatski resursi ograničeni i da nemamo rezervnu domovinu, moramo čuvati povijesnu i prirodnu baštinu od koje živimo, podzemne vode, obradivu zemlju, tisućljetnu tradiciju i kulturu, puno stariju od neoliberalnih eksperimenata u kojima se počima od nule, a završava s milijardama duga, razorenom zajednicom, zagađenom zemljom i iseljavanjem mladih i stručnih.
Doktore, vrijeme je da se okanite političke opće prakse i vratite svojoj specijalnosti, tj.cukaru!

P.S. Jedini vidljivi rezultat ove vlasti je zamućena voda u Ombli, vjerojatno prvi puta još od doba neandertalaca, atroke li HE Ombla i tekuće gnojivo i pesticidi na Srđu!

Teo Trostmann

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist