Zanimljivosti

Temperamentni maltezer

Temperamentni maltezer

U kinologiji se psi dijele na 10 FCI grupa. Jedna od najbrojnijih je 9. FCI grupa poznata kao grupa patuljastih pasa i pasa za pratnju i razonodu.

Tu spadaju mnoge poznate pasmine kao pudle, bišoni, čivave, shih-tzui, francuski buldozi, japanski chinovi, cavalier king charles, kukmasti psi… i maltezeri koji se smatraju jednom od najljepših pasmina 9. FCI grupe. Maltezeri su jedna od najstarijih pasmina na svijetu. Zemlja porijekla im je najvjerojatnije Malta. Prvi zapisi o maltezeru datiraju iz doba grčke i rimske književnosti koja ih opisuje kao dugodlake bijele pse koji su bili omiljeni kod aristokratskih dama. Danas mnoge slavne osobe  poput Johna Travolte, Halle Berry, Mie Farrow imaju maltezera kao kao svoje kućne ljubimce.

TEMPERAMENTI I RAZIGRANI

Maltezer je temperamentni mali pas, razigran, veseo, nježan, inteligentan, radoznao, umiljat, nije „lajavac“, ali će rado odglumiti velikog psa kad netko pozvoni na vrata. Prema standardu FCI pravilnika definiran je izgled ove pasmine. To znači da ne postoji srednji, veliki i mali maltezer – maltezer je samo jedan! Ali, postoji AKC američki i FCI europski tip koji se razlikuju u veličini psa, dužini njuškice. Inače, maltezer je malen psić – mužjaci su veličine 21-25 cm, ženke 20-23 cm, a teški su 3-4 kilograma.

Glavni adut njegove ljepote, osim karaktera, je njegova dlaka koja mora biti duga, ravna i sjajna. Maltezer nema poddlaku, ne linja se, te je stoga idealan kao ljubimac i asmatičarima i alergičarima.

Maltezer se mora redovito kupati u razmaku od 7 do 14 dana, isključivo sa psećom kozmetikom, koje na našem tržištu ima jako puno. Izložbeni maltezer zahtijeva puno više od obične njege. To je svakodnevno češljanje, na koje se ponekad mora odvojiti i 1-2 sata, papilotiranje koje služi za čuvanje dlake, te treba upotrebljavati razne sprejevi, regeneratore… Većina vlasnika svoje maltezere šiša radi lakšeg održavanja, što u opisu pasmine nije nikako dozvoljeno, ali je izuzetno praktično ukoliko ih vlasnici ne vode na izložbe.

Inače, svaki maltezer ne može biti izložbeni pas. U mnogočemu su bitne krvne linije odnosno pedigre, jer ako su u rodovniku svi preci FCI šampioni, vrlo je vjerojatno da će i vaš ljubimac imati taj izložbeni karakter, ili „želju za pokazivanjem svoje ljepote“. Jer, pas koji je najbliži idealnom standardu najčešće i pobjeđuje na izložbama.

 

Tekst i foto: Selma Čače

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist