Aktualno

TEMATSKA SJEDNICA Jerković povukao prijedloge MOST-a, evo što su izglasali vijećnici

TEMATSKA SJEDNICA Jerković povukao prijedloge MOST-a, evo što su izglasali vijećnici

Podmirivanje dugova Opće bolnice Dubrovnik i stvaranje uvjeta za poslovanje ove ustanove bez gubitaka, uspostavljanje kliničkih odjela za one odjele koji ispunjavaju uvjete, kao korak prema mogućoj kliničkoj bolnici, iznalaženje sustava stimuliranja liječničkih zanimanja u područjima koja trpe manjak stručnih kadrova te uspostava stalne Hitne helikopterske službe sa sjedištem u Dolini Neretve koja će skratiti vrijeme prijevoza do bolnice za Neretvu i otoke županovi su prijedlozi koji su ovog petka prihvaćeni većinom glasova na tematskoj sjednici Županijske skupštine.

Najprije je vijećnik Jerković povukao prijedloge MOST-a zbog kojih je sjednica uopće sazvana, a potom su vijećnici odbili prihvatiti amandman vijećnika Penića da se pokrene rasprava o povećanju osnovice zdravstvenim djelatnicima, amandman vijećnice Ćurćije da se u točku o podmirivanju dugova OB Dubrovnik uvede da se to mora odraditi od strane Ministarstva zdravstva, a vijećnici nisu podržali ni amandman vijećnika Giljače za osnivanje dodatnog tima medicinske pomoći u gradu od 1. lipnja do 1. listopada koji bi tako djelovao u skladu sa zakonom.

Na tematsku sjednicu pozvani su i predstavnici Ministarstva zdravstva, međutim, nisu se pojavili, već je ministar Kujundžić poslao dopis da će se aktivno uključiti u rješavanje problema u zdravstvu i da mu se sa Skupštine upute zaključci. Vijećnica Kristina Ćurčija zamjerila je predstavnicima ministarstva što se nisu pojavili, a i vijećnik Kristić je istaknuo kako su ovime ‘opalili šamar’ stanovnicima županije i pokazali koliko im je stalo do stanja županijskog zdravstvenog sustava.

Vijećnik Penić osvrnuo se na MOST-ova četiri prijedloga zbog kojih je sjednica i sazvana istaknuvši kako županu ne stoji da su neupotrebljivi jer su pisani u vremenu kada nije bilo, primjerice, dežurstava vikednom.

-Slušajući prijedog MOST-a i kontraprijedog,  izvješće župana doživljavam kao smanjenje štete. Situacija u županiji bi trebala biti gledana jasnim naočalama. Rad ustanova teško je održiv. Kada ste preuzeli mandat 2013. godine, dug bolnice iznosio je 83 milijuna, a sada je više nego dvostruko veći.  Teško je riješiti dugove u zdravstvu iz rezervi ustanova. Isto kao što ste se borili da ostanu Domovi zdravlja, ali niste se uspjeli izboriti da ordinacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne idu u koncesiju. Time ćete smanjiti prihode Doma zdravlja, čime ćete onda financirati specijalizaciju. Ili će se vratiti finaciranje upravljačkih timova ili ukinuti domovi zdravlja. Imamo zavrzlamu koju moramo financijski riješiti. Zdravstvo nam je u kritičnom stanju i zabrinjavajćem stanu s ozbiljnim nedostatkom kadra. Vlada bi trebala brže uspostaviti strukturu i dati poticaj za sustav zdravstvene zaštite. Moramo se dogovoriti kako riješiti specijalizacije i čija je to odgovornost, a riješiti i financiranje domova zdravlja i bolnica – rekao je Penić.

Vijećnik Pero Jerković istaknuo je da u županovu prijedlogu prihvaća samo prvu rečenicu da je liječnički kadar stručan i predan pozivu.

-Želja nam je bila sjesti i razgovarati o sustavu koji iz godine u godinu ide prema dolje kadrovski materijalno i organizacijski. Nisam vam kriv župane što ste župan. Domovi zdravlja su u vašoj nadležnosti i neposredno upravljate zdravstvom. Ne možete župane bježati od toga da je zdravstvo lošije nego prije godinu dana i 15 godina. Skidate novim prijedlogom odgovornost sa sebe. Očekivao bih od vas da za vrat uzmete ministra i nekoga iz HZZO a i da krenete rješavati probleme. Amo odgovorit stanovnicima u Neretvi da znaju imaju li se čemu nadati u zdravstvu. Razmišlja li ova uprava uopće u tom pravcu ili ćemo čekati da se svi ugasimo? – pitao je Jerković.

Vijećnik Teo Andrić istaknuo je kako je od MOST-a kao ozbiljne stranke očekivao da će doći s konkretnim materijalima, a ne samo s četiri točke.

-Neke stvari ne možemo riješiti, ali možemo ih početi rješavati. Nemojte Jerkoviću očekivati da vam itko može napisati točan datum. Ovo su procesi koji traju i zahtijevaju jao puno živaca, novaca i vremena. Bitno je imati podlogu po kojoj ćemo ići naprijed – rekao je Andrić.

Vijećnik Marko Giljača iz inicijative Srđ je naš istaknuo je kako odgovornost zdravstenog sustava jest na županiji, ali da problemi dolaze s državne razine.

-Kada kažemo da je sustav u groznom stanju to župan ne treba shvatiti osobno. To je rezultat neadekvatne brige i nedostatka strategije u zdravstvu. Nedostatak liječnika jest uvjetovan skupoćom života, ali i mogućnosti specijalizacije. Treba ponuditi bolje uvjete onima koji trenutno rade u bolnicama. Većina liječnika devet mjeseci radi nezakonito jer ima previše prekovremenih. Treba govoriti o političkoj odgovornosti onih koji su odgovorni za sustav i ne nalaze rješenje za to. HZZO ne može biti monopolist i stvarati gubitke bolnici. Morate župane pritisnuti HZZO kako bi se promijenili limiti. Također, građani su mi ukazali na problem turističke ambulante u povijesnoj jezgri. Predlažem da se naloži županijskim službama da se osnuje dodatni tim medicinske pomoći u gradu od 1. lipnja do 1. listopada koji bi tako djelovao u skladu sa zakonom – rekao je Giljača.

Predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović istaknula je kako nikada neće dozvoliti da se o medicinskom osoblju i liječnicima govori bez argumenata i dokaza te pišu neistine i da ih se stavlja na stup srama.

-Jesmo li se ikada upitali što smo učinili od doba izgradnje OB Dubrovnik kojeg su svojim novcima izgradili stanovnici Općine Dubrovnik. Divlji kapitalizam doveo nas je do ovakvog stanja u zdravstvu. Naša bolnica mora čim prije postati Klinička bolnica. Od rata do danas niti jedan liječnik nije dobio stan ili povoljni kredit da bi ga mogao kupiti. Apeliram da se odmah nađe neko zemljište, da se počne gradnja stanova za liječnike  – istaknula je Kosović.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist