Grad

TEK NAKON DRUGE FAZE UREĐENJA HOTELA Palača Pile čeka obnovu Hilton Imperiala

TEK NAKON DRUGE FAZE UREĐENJA HOTELA Palača Pile čeka obnovu Hilton Imperiala

Iako je prije četiri godine promi­jenila vlasnika, Palača Pile još nije dočekala obnovu. Kako ističu vlasnici, rovinjska hotelska kompanija Maistra, ovo će zdanje na red doći nakon što se završe radovi na drugoj fazi uređe­nja hotela Hilton Imperial, čiji će dio obnovljena palača biti.
— Sredinom travnja prošle godine završena je prva faza uređenja hotela Hilton Imperial u Dubrovniku. Krajem godine planirali smo drugu fazu uređenja, koja će obuhvatiti uređenje pri­zemlja, restorana, kongresnog dijela i bazena, no zbog određenih pripremnih radnji, morali smo radove odgoditi za kraj ove godine. Po okončanju navede­nih radova, uredit ćemo i zgradu bivše pošte. Palača Pile po završetku radova bit će sastavni dio hotela Hilton Impe­rial – naveli su u odgovoru iz Maistre.
­
Prodana 2015. godine
Treba podsjetiti kako je palaču na Pilama 2015. godine ovoj kompaniji prodala Hrvatska pošta i to na drugom natječaju. Zgrada je bila u funkciji sve do rujna 2013. godine kada je Hrvatska pošta odlučila zatvoriti taj poštanski ured. Dvije godine kasnije nekretnina se našla na prodaji. Prvi natječaj bio je objavljen u ožujku te godine kada se ovo vrijedno i atraktivno dubrovačko zdanje prodavalo za vrtoglavih 2 mili­juna eura, što je zapravo bila početna cijena. Kako smo tada pisali, na natje­čaju se nudio glavni i pomoćni objekt palače, klasificirane energetskim razredom D. Glavni objekt – palaču čini prizemlje, dva kata i potkrov­lje. Dio glavnog objekta same palače izgrađen je 1878. godine te dograđen između 1918. i 1941. godine. Palača je obnovljena 1981. godine, a pomoćna građevina izgrađena je 1965. te također obnovljena 1981. godine. Uz zapadnu među parcele smještena je pomoćna građevina, servisno skladište, koje je izgrađeno oko 1965. godine klasičnom gradnjom. Parcela je ograđena kame­nim slogom i potpornim zidovima te je u cijelosti popločana kamenom s cvijetnjacima i zelenilom. Ova arhi­tektonska ‘uspavana ljepotica’ ima tri etaže s terasama i pristupnim dvori­štem s osam parkirališnih mjesta i zau­zima ukupnu površinu od 1319 četvor­nih metara. Vrtoglava cijena, koja je kasnije ‘narasla’ na tri milijuna eura, nije nikoga začudila s obzirom da se objekt nalazi u I. gradskoj zoni, nepo­sredno uz povijesnu jezgru u zoni gra­diteljske baštine, odnosno u području posebnih uvjeta korištenja. Objekt i okolni ‘vrt’ imaju svojstvo spome­nika kulture, pisalo je tada u katalogu nekretnine.
U kolovozu 2015. godine prvi je natječaj poništen nakon što je ponu­ditelj s najvišom cijenom odustao od kupnje te nije isplaćen ugovoreni iznos. Uslijedio je novi natječaj s cijenom od tri milijuna eura.

Neadekvatna za poštanski biznis
— Hrvatska pošta slijedom Strategije postavljene i predstavljene javnosti krajem 2012. godine, a za razdoblje od 2013. do 2018. godine, provodi aktiv­nosti vezane uz nekretnine, s obzirom da je kvalitetno upravljanje nekretni­nama jedan od strateških ciljeva. Tako­đer, Državni ured za upravljanje držav­nom imovinom propisao je u strategiji upravljanja državnom imovinom da se neaktivne nekretnine trebaju moneti­zirati. Hrvatska pošta u vlasništvu broji više od 800 nekretnina. Posljednjih godina, HP i HT rješavali su imovin­sko-pravne odnose nad nekretninama koje su bile u zajedničkom vlasništvu još iz vremena dok su te dvije tvrtke bile jedna – HPT. Rješavanjem imo­vinsko-pravnih odnosa, izradom vla­stitog registra nekretnina te ostalih potrebnih aktivnosti, Hrvatska pošta donijela je jasnu strategiju aktivacije neaktivnih nekretnina – istaknuli su tada za DuList iz Hrvatske pošte, uz napomenu:
— Velike nekretnine poput ove u Dubrovniku, danas nisu adekvatne za poštanski biznis, a koji zahtijeva pro­stor za logistiku – kamioni, caddyji, mopedi…, kao i prostorije za poštansko poslovanje. Činjenica je da su takve nekretnine jako vrijedne lokacijski i prostorno za neke druge potencijalne biznise, no za poštanski, nažalost, nisu. Poštanska palača u Dubrovniku sada je prazna. S prošlom godinom iz nje je izmješten posljednji dio poslovanja koji je do tada tamo još bio aktivan – rekli su nam iz Hrvatske pošte i dodali kako slijedom svoje Strategije one nekretnine koje nisu u funkciji poštan­skog biznisa namjeravaju monetizirati, a novac dobiven na taj način koristiti za gradnju Središnjeg logističkog cen­tra u Velikoj Gorici.
Za nekretninu su na prvom natje­čaju, pisali smo tada, bili zainteresirani vlasnici susjednog Hotela Hilton Impe­rial – Adris grupa te vlasnici Stare Loze, odnosno Prijeko Palacea. Adris grupa, odnosno njena članica Maistra, uspjela je na drugom natječaju svoju namjeru i ostvariti. Ovdje treba podsjetiti kako je Grand Hotel Imperial u Dubrov­niku Maistra kupila od Atlantske plo­vidbe sredinom rujna 2014. godine ste­kavši vlasnički udjel od 81,6 posto u toj hotelskoj tvrtki, u sklopu koje posluje i dubrovački Hilton Imperial. Kupnja Palače Pile bila je logičan nastavak investicije s obzirom da će ovo zdanje, jednom kad se obnovi, biti dio ovog dubrovačkog hotela.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 24. srpnja 2019.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović