Zanimljivosti

Tehnologija spasila život Dubrovkinji!

Tehnologija spasila život Dubrovkinji!

Liječnici iz KBC Sestre milosrdnice u Engleskoj su isprintali dio zdjelice i ugradili ga 66-godišnjoj Dubrovkinji, a ovaj revolucionarni zahvat u Hrvatskoj i regiji, dosad nije izveden.

Dubrovkinja je imala je težak tumor zdjelice, a liječnici dvije opcije – amputirati u potpunosti lijevi dio zdjelice i nogu ili je jednostavno pustiti da živi s tumorom, piše 24sata.hr.

Ni jedna od te dvije opcije nije bila prihvatljiva liječnicima zagrebačke Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, gdje se pacijentica odlučila liječiti. Profesor dr. sc. Robert Kolundžić, pročelnik Zavoda za kirurgiju zdjelice odlučio je spojiti znanost i struku, te osmisliti implantant po mjeri pacijentice koji je printan u Engleskoj u 3D tehnologiji. Iz pacijentičina su organizma izvadili dio zdjelice zahvaćen tumorom, ugradili implantant i zdjelicu vratili na mjesto, istaknuo je Kolundžić čiji je tim u operacijskoj sali bio gotovo sedam sati.

Riječ je o revolucionarnom zahvatu koji u Hrvatskoj, ali i široj regiji, dosad nikad nije bio izveden.

Ugrađeni implantant, objasnio je Kolundžić, proizvod je 'hrvatske pameti' i još jedan dokaz da je hrvatska medicina brend, a ortopedski tim surađivao je s inženjerima tvrtke Instrumentarija d.o.o., dok su biomehanička testiranja implantanta provedena na Strojarskom fakultetu u Zagrebu.

Zahvat je pacijentici spasio život, a nakon dugotrajne rehabilitacije koja je pred njom, čeka je bolja pokretljivost i kvaliteta života.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist