Kultura

‘TAPE MLJET’ Umjetnički kolektiv Numen tematiriza sudbinu otoka

'TAPE MLJET' Umjetnički kolektiv Numen tematiriza sudbinu otoka

Umjetnički kolektiv Numen postavio je instalaciju ‘Tape Mljet’ u Starom domu u Goveđarima tematizirajući sudbinu otoka uz činjenicu stalnih migracija s otoka u mjeri da na njima više nema djece.

Rad je realiziran u raznim koncepcijama i oblicima u Parizu, Tokiju, Hasseltu, Melbourneu, Frankfurtu, Firenci, Stockholmu, Berlinu i Beogradu.

Numen je hrvatsko-austrijski dizajnerski kolektiv koji čine Sven Jonke i Nikola Radeljković. Djeluju na području scenografije, produkt dizajna, dizajna interijera i umjetničkih instalacija. Inicijalno produkt dizajneri, oblikovali su proizvode za neke od najpoznatijih svjetskih proizvođača dizajnerskog namještaja. Od 2004. projektiraju kazališne scenografije, surađujući uglavnom s redateljima Tomažem Pandurom i Aleksandrom Popovskim. U suradnji sa zagrebačkom Interom osnovali su prvi dizajn brand namještaja u Hrvatskoj, Element.

Od 2005. projektiraju interijere i dizajn javnih prostora surađujući s arhitektonskim studijima 3LHD i Imarea od kojih su najznačajniji integralni dizajn splitske Rive i prvi design hotel u Hrvatskoj – Lone, te interijer sjedišta novinske kuće Österreich u Beču. Od 2008. dizajniraju objekte i koncepte bez unaprijed definirane funkcije, što rezultira projektima Numen-light, Tape, Net, String, Tuft, Blow-up i Tube. Dobitnici su nekoliko međunarodnih nagrada za projekte na području industrijskog dizajna i scenografije.

Ured za pripremu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture posebno zahvaljuje Općini Mljet, NP Mljet, Galeriji Stara skula i Libertasu Dubrovnik d.o.o. te gospodinu Ivanu Sršenu na pomoći u realizaciji ovog projekta.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist