Aktualno

Taoci korumpirane sprege političke i financijske moći

Taoci korumpirane sprege političke i financijske moći

Oštra osuda napada na voditelja Art radionice Lazareti Slavena Tolja pod naslovom „U Dubrovniku se više ne može slobodno govoriti“ stigla je od udruga Pravo na grad, Zelena akcija i Centar za mirovne studije.

 
Prenosimo je u cijelosti:
 
„Najoštrije osuđujemo napad na Slavena Tolja, aktivista inicijative “Srđ je naš!” kao i postupanje policije koje je uslijedilo. Tolj je bio među publikom jučerašnjeg koncerta grupe TBF u dubrovačkom klubu Revelin. Kada su pred kraj koncerta članovi banda izašli na pozornicu u majicama s natpisom “Srđ je naš!”, vlasnik koncesije nad ovim gradskim prostorom, Lukša Franković, zajedno sa zaštitarima nasilno je izbacio Tolja iz kluba ozlijedivši mu ruku, uz objašnjenje kako je doveo u pitanje njegov dobar odnos s gradskom vlasti u Dubrovniku.
 
Kada je nakon hitne pomoći otišao prijaviti događaj policiji, pokazalo se da policijski službenik ne želi uzeti njegovu izjavu te je rekao kako bi on, da je vlasnik kluba, postupio na isti način. Ovo upućuje na krajnje neprimjerenu reakciju od strane policije te tražimo detaljnu istragu o postupanju policije u ovom slučaju.
 
Ovaj incident pokazuje da je klijentelistička sprega dubrovačke gradske vlasti i lokalnih poduzetnika u potpunosti zavladala gradom. Kako je objavljeno u medijima, Državno odvjetništvo provodi istragu nad ugovorom o zakupu Revelina jer je vlasnik kluba Franković u posjedu znatno većeg dijela prostora od onog utvrđenog javnim natječajem za zakup. Iz ovog je posve jasno zašto je Frankoviću dobar odnos s Gradom toliko važan da zbog njega ne preže ni od nasilja.
 
Dubrovnik je očito postao grad u kojem se bez opasnosti po osobnu sigurnost ne može obući majicu s porukom “Srđ je naš”. Ovaj slučaj je nastavak nasilja nad Dubrovnikom koje se širi u sve društvene sfere. Radi se o procesu koji ovaj grad pretvara u taoca korumpirane sprege političke i financijske moći. Prije nego što pokore Srđ, nekretninski mešetari moraju prvo sići i pokoriti Grad. Vlast su već pokorili, sada trebaju i neposlušne građane. Ponovnom aktualizacijom projekta na Srđu očekujemo nastavak nasilja nad Gradom pa će Pravo na grad i Zelena akcija u suradnji s drugim organizacijama iz cijele Hrvatske uložiti dodatne napore u stvaranje nacionalne i internacionalne fronte djelovanja protiv sustavnog uništavanja Dubrovnika.“
 
Pravo na grad, Zelena akcija i Centar za mirovne studije
 

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist