DuList IN

TAJNE MATE JANKOVIĆA Probali smo rizot od bundeve poznatog chefa i izvrstan je!

TAJNE MATE JANKOVIĆA Probali smo rizot od bundeve poznatog chefa i izvrstan je!

Talentirani Chef Mate Janković, jedan od članova žirija popularnog kulinarskog show-a MasterChefa, pokazao je na radionici ovogodišnjeg Good Food Festivala sve tajne pripreme vrhunskog rizota.

Pripremao je tri vrste ovog popularnog jela: rizot od kruške, seleni i pancete, rizot od bundeve te rizot od graška i mrkve.

– Hranu pa tako i rižot, treba gledati, slušati i mirisati. Treba paziti na jelo dok ne bude gotovo. Najviše volim kada me netko pita ‘koliko to treba držati na vatri ili u peći?’, tad ja uvijek odgovorim ‘dok ne osjetiš da je gotovo’ – nastavlja Janković.

Na poučnoj radionici, svi posjetitelji su naučili kako je temeljac za rizot najbitniji. On treba ključati kada s njim polijevamo rižu kako bi ona ispustila više škroba, a vrlo je važno da se temeljac ne soli. Za rizot je najbolja talijanska riža srednje dugog zrna. Rižu je idealno kuhati na nižim temperaturama i dulje, a rizot je potrebno miješati cijelo vrijeme kuhanja.

-Kuhati može svatko, a onaj tko kaže da ne može, nije ni pokušao. Kako biste znali pripremiti pet različitih jela, trebate samo dovoljno puta pogriješiti – kroz osmijeh poručuje Janković.

Na današnjoj radionici imali smo prilike kušati rizot s bundevom. Janković tvrdi kako je bundevu najbolje unaprijed ispeći, a ne kuhati. Tada se šećer u njoj karamelizira i daje onaj poseban ‘šmek’. Također je poučio polaznike kako je maslinovo ulje najbolje koristiti kao začin te kako je zapravo mit ono uvjerenje da ima nižu točku vrenja od običnog ulja.

Rizoti ovog velemajstora bili su izvrsni, a kako je sve to izgledalo pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović