Zanimljivosti

Tafelspitz

Tafelspitz

Za ovaj broj duLista odabrao sam jedno od jela koje je dovoljno lagano za ove ljetne sparine, a opet kreposno za sve one koji ovih dana gripaju i šmrcaju. To je Tafelspitz – kuhana govedina s hrenom. Ovo je tradicionalno jelo bečke kuhinje, a radi se o komadu goveđeg mesa koji se nalazi na vrhu vanjskog dijela buta.

PRIPREMA TAFELSPITZA
 
Krenimo kuhati!
Komad ovog mesa kuhamo oko 2 sata na laganoj vatri uz dolijevanje vode. Od povrća dodajte sve što inače dodajete u juhu; kao što je mrkva, luk, korijen petrusina i poriluk. Vaš Tafelspitz je kuhan kada ga probodete, a meso je mekano.
Izvadite meso, ohladite i narežite na tanke fete. Temeljac procijedite i začinite po želji solju i paprom (možete odmah dodati i tjesteninu i tako dobiti zdravu goveđu juhu za predjelo).
Tafelspitz servirajte uz priloge kao što su kuhani krumpir i mrkva, te zalijte temeljcem (juhom) i pospite svježim ribanim hrenom.
 
LJEKOVITOST HRENA
 
Kad smo već kod hrena, htio bih Vam predočiti nekoliko zanimljivosti o ovoj namirnici.
Osim što je odličan dodatak jelima, hren je i ljekovita biljka. Podiže imunitet, štiti od prehlade i bakterija, stabilizira probavu i pomaže kod reume.
Grci su ga koristili protiv bolova u leđima, a također je bio poznat kao jaki afrodizijak.
Upravo iz navedenog slijedi stara izreka: „Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.“
 

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist