Aktualno

TADIJA ŠAKIĆ UPOZORAVA Tržište nekretnina atraktivno je za pranje novca

TADIJA ŠAKIĆ UPOZORAVA Tržište nekretnina atraktivno je za pranje novca

Gotovo 50 turističkih djelatnika, posrednika u prometu nekretnina i ovlaštenih mjenjača prisustvovalo je Seminaru o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma kojeg je u utorak u Dubrovniku održao Tadija Šakić, voditelj Službe za nefinancijske subjekte iz Financijskog inspektorata Ministarstva financija.

– Zakon je jedan, ali nisu iste obveze za sve sektore. Mjenjači recimo, posluju samo fizičkim osobama. Nemaju uspostavljanje poslovnog odnosa, to su jednostavne transakcije. Posrednici u prometu nekretninama uspostavljaju poslovne odnose, ali ne provode poslovne transakcije, odnosno provodi ih samo dva do tri posto – rekao je Šakić. Naglasio je i da je Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma u primjeni već 10 godina.

Tijekom seminara Šakić je polaznike upoznao s njihovim zakonskim obvezama i nadzornim praksama Financijskog inspektorata te mjerama koje su dužni provoditi u svrhu sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Tržište nekretnina atraktivno je za pranje novca, upozorio je Šakić, jer se u kratkom razdoblju mogu oprati velike količine novca, a elitne nekretnine kupcu povećavaju ugled i u kriminalnim krugovima. Nedavnom izmjenom zakona uvedene su i nove mjere pri posredovanju najma nekretnina kada je mjesečna najamnina u iznosu od 75 tisuća kuna i više.

Po pitanju ovlaštenih mjenjača novca, njihov promet u 2017. godini iznosio je preko 30 milijardi kuna, uz slične trendove u 2018., a najviše je zastupljen euro, izjavio je Šakić.

Glavne mjere koje propisuje Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma sastoje se od procjene rizika, dubinske analize klijenata, prijave sumnjivih transakcija, vođenja evidencije i čuvanja podataka te edukacije zaposlenika. U izradi je i registar stvarnih vlasnika pri mijenjanju novca, a javni pristup planira se od 1. siječnja iduće godine.

Seminar se održao u sklopu 6. regionalnog Foruma obiteljskog smještaja u organizaciji Županijske komore Dubrovnik Hrvatske gospodarske komore i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist