Natrag
18.7.2018 08:25

facebook

twitter

google

rss

dulist

SVJETSKI TJEDAN SVEMIRA U potrazi za prvim zvijezdama

25.9.2017 @ 8:59 Dulist dulist IN

Podijelite:

U sklopu obilježavanja Svjetskog tjedna svemira i održavanja 333. znanstvenog simpozija Međunarodne astronomske unije, Zajednica tehničke kulture Dubrovnik organizira predavanje ‘U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru’ predavača dr. sc.Vibora Jelića, astrofizičara sa IRB-a, u četvrtak 5. listopada u 18.15 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Nakon predavanja u 19.30 sati slijedi promatranje noćnog neba s tarace UGD u organizaciji Astronomske udruge Korčula. Ulaz je besplatan kao i poklon za sve posjetitelje.

Institut Ruđer Bošković u suradnji sa Sveučilištem u Groningenu, Nizozemska, organiziraju 333. znanstveni simpozij Međunarodne astronomske unije pod nazivom ‘IAUS 333: Peering towards Cosmic Dawn’ u Dubrovniku, od 2. do 6. listopada 2017. godine. Na simpoziju se očekuje 150 sudionika.

Simpoziji Međunarodne astronomske unije (IAUS) su prestižni i prepoznatljivi znanstveni sastanci – konferencije, koji svake godine pokrivaju devet različitih tema iz područja astrofizike. Ovo će ujedno biti i prvi znanstveni simpozij Međunarodne astronomske unije u Hrvatskoj, dajući mu veliku važnost za znanstvenu zajednicu u Hrvatskoj.
Simpozij će se baviti temom istraživanja kozmološke zore (engl. Cosmic Dawn, CD) i epohe reionizacije svemira (engl. Epoch of Reionization, EoR), perioda u kozmološkoj povijesti u kojem su nastale prve ‘zvijezde’ u svemiru, te su svojim zračenjem ionizirale prožimajući međugalaktički plin.

CD i EoR sadrže ključ razumijevanja formiranja struktura i evolucije svemira kojeg danas poznajemo, ali do danas o tom periodu znamo jako malo. Očekuje se da će upravo ove godine znanstvenici po prvi puta uspjeti detektirati kozmološko zračenje (vodikovu 21cm liniju s crvenim pomakom) koje je emitirano milijardama godina u prošlosti, iz perioda CD i EoR, pomoću radio teleskopa LOFAR (engl. Low Frequency Array) ili MWA (engl. Murchinson Widefield Array).

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana