Aktualno

“Svjetski putnik” potrošio tek 125 tisuća kuna

"Svjetski putnik" potrošio tek 125 tisuća kuna

Da naš gradonačelnik voli putovati, i nije neka tajna. Tako se njegova odiseja po svijetu nastavila i tijekom rujna. Najprije je odlučio posjetiti Ibizu, gdje je čak pronašao i model za subvencioniranje zrakoplovnih karata

od Dubrovnika do Zagreba i natrag.

A potom je uslijedio put u Francusku, u Ruiel Malmaison gdje je razgovarao o svojoj omiljenoj temi – tunelima. No, svako njegovo putovanje košta dubrovačke porezne obveznike, makar za dnevnice. Koliko se troši na razna putovanja zanima ne samo javnost već i gradske vijećnike koji su u nekoliko navrata tražili listu troškova.

No, odgovor nikad nije potpun. Tako je vijećnik Teo Andrić (HDZ) dobio tek djelomičan odgovor na tražena pitanja. Pa ako je vjerovati službama grada gradonačelnik je u tri godine imao putne troškove u iznosu od ukupno 124 137 kuna (!?). No, spomenimo se kako je samo ovogodišnje putovanje za New York (ono prvo) gradsku blagajnu koštalo skoro 100 tisuća kuna za cijelu svitu.

Pa iako je Andrić tražio popis svih putovanja, popis suradnika koji su gradonačelnika pratili na pojedinim putovanjima kao i ukupne troškove za svako pojedino putovanje s naznakom jesu li troškovi podmireni iz gradske blagajne ili sponzorstvima (te tko je bio sponzor), odgovor je izostao.
Andrić je tek dobio cifre za putne troškove gradonačelnika po godinama – 2009. potrošio je 6 877 kuna, godinu kasnije 50 449 kuna, a lani 'samo' 26 863 kune. U ovoj 2012. godini, pretpostavljamo do kolovoza kad je odgovor poslan, potrošio je Vlahušić iznos od 39 948 kuna.

Napisano je također kako je običaj da troškove smještaja i boravka gradonačelnika snose domaćini, kao što Grad Dubrovnik snosi troškove boravka gostiju iz gradova prijatelja za proslavu Sv. Vlaha i službene posjete. Iz gradske uprave također su spomenuli kako se na službena putovanja upućuju službenici sukladno potrebama i planiranim radnim zadatcima Grada Dubrovnika, dok su 'ukupni putni troškovi navedeni u proračunu'.

Eto, našem je gradonačelniku do kraja mandata ostalo još nekoliko mjeseci za brojna putovanja. Bilo bi zanimljivo vidjeti i koliko je dana ukupno u svom mandatu gradonačelnik proveo na putu. No, ni taj podatak nije dostavljen vijećniku, a time ni javnosti.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist