Aktualno

Svjetski je dan hepatitisa

Svjetski je dan hepatitisa

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan hepatitisa, kao dio globalne kampanje, koju provodi Svjetska zdravstvena organizacija, s ciljem povećanja svijesti o virusnim hepatitisima i ukazivanju na važnost pravovremenog otkrivanja i liječenja hepatitisa.

Virusni hepatitis – bolesti poznate kao hepatitis A, B, C, D i E – pogađa stotine milijuna ljudi diljem svijeta, uzrokujući akutne i kronične bolesti jetre i uzrokuje smrt zbog ciroze ili raka jetre.

Hepatitis B može se učinkovito spriječiti cijepljenjem, a kronično oboljele liječiti. Veliki napredak medicine postignut je u liječenju Hepatitisa C, koji se novim lijekovima može izliječiti. Mnogo toga još treba učiniti kako bi se osiguralo da ovi novi lijekovi budu dostupni u Hrvatskoj, a i na globalnoj razini.

Ova bolest je globalni javno-zdravstveni problem. Na Svjetski dan hepatitisa Svjetska zdravstvena organizacija i partneri pozivaju javnost, zdravstvene radnike i političare na žurno djelovanje na sprječavanju infekcije i smrti od virusnih hepatitisa, koji se mogu spriječiti, liječiti i izliječiti.

Opširnije o hepatitisu pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist