Grad

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA Imate li visok tlak ili šećer u krvi?

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA Imate li visok tlak ili šećer u krvi?

Povodom obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja na području cijele županije održana je akcija mjerenja razine šećera u krvi i krvnog tlaka, a građani su mogli dobiti i korisne savjete.

Akcija je održana na Sveučilištu u Dubrovniku, u Mokošici ispred ambulante, ispred Tommy centra u Gružu te u Blatu i Metkoviću.

Podsjetimo, Svjetski dan zdravlja obilježava se pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, a s ciljem senzibiliziranja javnosti na zdravstvene probleme koji utječju na širu populaciju te na važnost prevencije i ulaganja u zdravlje.

Ove godine Svjetski dan zdravlja posvećen je šećernoj bolesti (dijabetesu). Pod sloganom „Pobijedi dijabetes“ Svjetska zdravstvena organizacija istaknula je nekoliko ključnih poruka:

-Prevalencija dijabetesa raste u epidemijskim razmjerima.

-Veliki broj novooboljelih slučajeva od dijabetesa može se spriječiti. Jednostavnim svakodenvnim životnim mjerama (održavanjem poželjne tjelesne težine, uključivanjem u redovitu tjelesnu aktivnost, pravilnom prehranom) smanjuje se rizik za nastanak dijabetesa tipa 2.

-Dijabetes se može liječiti i kontrolirati te tako spriječiti komplikacije. Stoga su podizanje svijesti, educiranost, dostupnost dijagnostike i pristupačno liječenje ključne komponente.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije akciju su organizirali Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Udruga Slatki život, Služba za patronažu DZ Dubrovnik, DZ Metković, DZ „Dr. A. Franulović“ Vela Luka, Sveučilište u Dubrovniku, općina Blato i Ljekarna Draženović.

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist