Aktualno

SVJETSKI DAN DIJABETESA Zašto je bitno redovno kontrolirati razinu šećera u krvi?

SVJETSKI DAN DIJABETESA Zašto je bitno redovno kontrolirati razinu šećera u krvi?

Svjetski dan šećerne bolesti – World Diabetes Day (WDD) najveća je kampanja podizanja svijesti o šećernoj bolesti u svijetu koja se svake godine obilježava 14. studenog. Ove srijede ispred Sponze članovi udruge Slatki život u suradnji s patronažnim sestrama su besplatno mjerili razinu šećera u kravi kao i krvni tlak.

– Cilj nam je kao i svake godine povećati svijest o važnosti kontrole šećera u krvi. Ove godine je poseban naglasak na obitelj, odnosno tema je dijabetes i obitelj. Članovi obitelji moraju razumjeti oboljeloga, shvatiti i razumjeti da se taj životni stil i način prehrane mora prilagoditi i da se zapravo moraju ponašati jednako onako kakve su i potrebe oboljele osobe. Ideja je da se način života zdravih osoba promjeni tako da se smanji unos šećera. Dijabetes svakog dana zahvaća sve više i više ljudi, kako kod nas, tako i u svijetu. Pogotovo tip 2 za koji znamo da je stil života presudan. To je pitanje prehrane, prehrambenih navika i redovite tjelesne aktivnosti. Najviše su pod rizikom osobe koje u obitelji već imaju oboljele od dijabetesa. Vrlo je važno redovito kontrolirati razinu šećera u krvi jer se simptomi javljaju 5 do 7 godina nakon što je povišena razina šećera u krvi. Javljaju se kada šećerna bolest već počne štetno utjecati na druge organe – poručila je Ankica Đono Boban, specijalist Javnog zdravstva i voditeljica Službe za promicanje zdravlja ZZJZ-a.

Međunarodna dijabetička Federacija (International Diabetes Federation, IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija pokrenule su ovu kampanju još 1991. godine kao odgovor na sve izraženiji, rastući problem šećerne bolesti i opterećenja koje ona predstavlja na pojedince, njihove bližnje i društvo u cjelini. Tema Svjetskog dana dijabetesa za 2018. i 2019. godinu je Obitelj i dijabetes. Ovim se želi podići svijest o utjecaju koji dijabetes ima na cijelu obitelj, te promicati ulogu obitelji u samozbrinjavanju, skrbi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

 

 

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist