Aktualno

Svjetska banka spremna podržati nove projekte

Svjetska banka spremna podržati nove projekte

Pročelnik Upravnog odjela za promet, stanogradnju i razvojne projekte Dinko Mirić primio je  izaslanstvo Svjetske banke koje je vodila direktorica sektora urbanog razvoja Sumila Gulyani. Na radnom sastanku su nazočili i predstavnici Vodovoda Pero Mišković i Ljubo Medaković koji su prethodno goste upoznali s napretkom Projekta Jadran koji se financira sredstvima Svjetske banke.

Direktorica Gulyani je istaknula kako su Grad Dubrovnik i Vodovod u suradnji s Hrvatskim vodama odgovorno pristupili provedbi više od 70 milijuna kuna vrijednog Projekta Jadran te uspjeli paralelno pripremiti i realizirati vlastite projekte vodovoda i odvodnje, vrijedne oko 30 milijuna kuna, koji se oslanjaju na glavnu infrastrukturnu mrežu koja se gradi sredstvima Svjetske banke. Svjetska banka kojoj je cilj globalno promicanje održivog razvoja očekuje, ali nažalost rijetko nailazi, upravo na takav angažman lokalne samouprave što će u konkretnom slučaju rezultirati priključivanjem svih domaćinstava na području Grada Dubrovnika na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu do kraja iduće godine.

Nakon analize izvješća gradonačelnika Andra Vlahušića koje je usvojeno na prošloj sjednici Gradskog vijeća direktorica Gulyani je rekla kako stabilni proračunski prihodi, uz projekcije rasta s prihodovne te pad obveza po zaduženjima s rashodovne strane pokazuju veliki potencijal za ulazak u nove infrastrukturne projekte.

Integralna realizacija projekata iz Prometne studije i Studije oborinske odvodnje bi riješila dva preostala ključna komunalna pitanja – promet i odvodnju tijekom velikih kiša, rekao je pročelnik Mirić te najavio kako će Grad Dubrovnik po modelu Projekta Jadran kandidirati Svjetskoj banki i ova rješenja. Iako Svjetska banka primarno surađuje s Vladama i nacionalnim tvrtkama, kao što su u slučaju Projekta Jadran Hrvatske vode, direktorica Gulyani je zaključila kako se Dubrovnik može kandidirati i izravno kroz posebne linije za gradove s liste svjetske materijalne baštine, a posebno nakon uspjeha prvog zajedničkog projekta.

Na sastanku je također aktualizirano pitanje realizacije oko 5 milijuna kuna vrijedne donacije Svjetske banke  za obnovu sustava odvodnje u povijesnoj jezgri. Istaknuto je kako Banka stoji uz obećanje da će uz uvjet potpune realizacije Projekta Jadran u zadanim rokovima financirati prvo detaljno mapiranje, čišćenje i obnovu sustava izgrađenog još u 13. stoljeću koji danas po procjenama Vodovoda funkcionira sa svega 30% kapaciteta. Grad Dubrovnik će uz izvješće o tijeku Projekta Jadran i popratnih projekata idući tjedan Svjetskoj banki dostaviti i preliminarnu studiju obnove sustava odvodnje u povijesnoj jezgri i zahtjev za dogovorenu donaciju.

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist