Zanimljivosti

Svjedočanstvo obitelji s 11 djece: Imali smo drugačije planove

Svjedočanstvo obitelji s 11 djece: Imali smo drugačije planove

Prvi Biskupijski dan obitelji Dubrovačke biskupije proslavljen je u subotu 7. veljače u Dubrovniku u organizaciji Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije, te su se time dubrovačke obitelji ujedno pridružile proslavi dvadesetog međunarodnog Dana života koji se obilježava 1. veljače i Dana braka koji se obilježava 8. veljače.

Program prvog Biskupijskog dana obitelji započeo je u crkvi Male braće u Dubrovniku gdje se mnogobrojnim okupljenim obiteljima obratio pročelnik Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije don Ivo Zečević, a mladi su izveli kratku predstavu kojom su željeli podsjetiti da je u obitelji mnogo važnije vrijeme provedeno u zajedništvu, nego što je to neprestano trčanje za materijalnim. Molitva krunice je započela u crkvi Male braće, a nakon čega su se obitelji uputile Stradunom prema katedrali u procesiji moleći i pjevajući krunicu koju su završili dolaskom u katedralu.

Svjedočanstvo o obiteljskom u životu imala je obitelj Franušić, majka Marijana i otac Tomislav, roditelji 10 djece koji uskoro očekuju rođenje svog 11. djeteta. Otac Tomislav je posvjedočio da je imao sasvim drugačije planove i želje: stvorit prosječan život, imati običan posao, stan, auto, dvoje djece (po mogućnosti jednog dječaka i jednu djevojčicu), uz čak nedjeljni odlazak na misu. Iako se to činilo sasvim prihvatljivim, u trenutku kad mu je Bog poslao križ, shvatio je Bog traži nešto drugo i da ga je „našao u križu, jer je Bog poslao u moj život jedan rak, jednu smrt, smrt bliske osobe koja je bila moja žena, majka moje dvoje djece.“ Posvjedočio je da je upravo kao 27-godišnji udovac s dvoje malene djece bio prisiljen u potpunosti odustati od svojih planova i želja, te se prepustiti Gospodinu, a Gospodin mu je u život poslao današnju suprugu s kojom živi u otvorenosti životu i odgovornom roditeljstvu. Majka Marijana je posvjedočila da je iskustvo majčinstva u mnogobrojnoj obitelji „povlašteno mjesto obraćanja“, no istovremeno je istaknula da je majka uvijek majka bez obzira na broj djece, te da ne postoji razlika između majke s nekoliko djece i majke s 11 djece, već samo između majke koja je susrela Krista i one koja ga nije susrela.

Svjedočanstvo o redovničkom pozivu dao je prior dominikanskog samostana sv. Dominika u Dubrovniku fr. Matijas Farkaš., koji se u trećem razredu srednje škole upitao „A zašto ne bih bio svećenik?“, da bi kroz pitanja došao do odgovora da želi biti redovnik, a u susretu s likom sv. Dominika, došao i do odgovora da želi postati dominikanac. Tek kasnije je saznao da je njegova majka molila za duhovna zvanja, i to upravo dominikanka. Posebno značajno bilo mu je svjedočanstvo majke, koja mu je tek nakon svećeničkog ređenja rekla da je bila nagovarana na pobačaj dok je njega nosila, no ipak se oduprla tim nagovaranjima, te se odlučila za život.

Ivo Vidojević iz Vijeća za život i obitelj predstavio je „Teen Star – cjelovit odgojni program za mlade o ljudskoj spolnosti“, te najavio edukaciju za voditelje, potaknuvši obitelji da se prijave.

Svečano euharistijsko slavlje, u koncelebraciji s više svećenika, predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. U propovijedi biskup je svoje promišljanje stavio unutar okvira dvaju važnih događaja: izvanredne sinode o obitelji koja je već održana u Rimu i one redovne koja tek slijedi. U rješavanju problema istaknuo je važnost slušanja, tj. otkivanja trenutnog stanja i odgovaranja na pitanja koja muče suvremenu obitelj. Primjenjujući to na Hrvatsku, istaknuo je predviđanja stručnjaka koji tvrde da će u Hrvatskoj 2030. godine biti 350 000 manje stanovnika nego ih ima danas, te je kazao: „Mi smo jedna velika starica i jedino nas obitelji otvorene životu mogu spasiti!“, istaknuvši i problem mladih ljudi od 30-40 godina koji se ne odlučuju stupati u brak, već žive „kao da su dječaci i djevojčice“, a i roditelji se prema njima tako i ponašaju. Naglasio je važnost suočavanja s konkretnom situacijom u suvremenom obiteljskom pastoralu, te nužnost zaokreta načina kako Crkva vrši svoje poslanje na tom području. Istaknuo je i važnost obiteljske molitve, te nužnost prestanka stavljanja zarade na prvo mjesto.

Ovaj Biskupijski dan obitelji ujedno je priprema i poticaj za drugi Nacionalni susret obitelji u Rijeci (Trsat) koji će se održati 19. travnja ove godine.

Šime Zupčić/Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist