Kultura

Svjedočanstvo koje niječe sve laži

Svjedočanstvo koje niječe sve laži

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je knjigu „U obrani Domovine“ autora kapetana bojnog broda u mirovini Zvonimira Franjkovića.

Mr.sc. Tonko Marunčić iz dubrovačkog ogranka Matice hrvatske ukratko je predstavio autora te kazao kako je ovo treća Franjkovićeva knjiga, ujedno veliki doprinos sintezi Domovinskog rata.

– Puno je informacija i podataka i čovjek se u tome često izgubi, Upravo ova knjiga je pokušaj da se sve to sintetizira i da jasan pregled. Ona je sjećanje jednog ratnika koji je uspio prikazati vrlo složene situacije nastanka Hrvatske vojske – kazao je Marunčić.

U ime nakladnika knjige, Matice hrvatske – ogranka Split, govorio je dr.sc. Vlado Nuić koji je istaknuo kako je knjiga „pomagalo svima kojima je stalo do nedavne hrvatske prošlosti, koju nam neki opet žele zamijeniti prema mjerilima današnjih političkih, ekonomskih, pa i vojnih moćnika“.

– Svi koje zanimaju činjenice čitat će ovu knjigu. Autor tijekom Domovinskog rata sudjeluje u organizaciji obrane i samoj obrani područja na kojima žive Hrvati, u Hrvatskoj i BiH.  – istaknuo je Nuić te dodao kako se autor nije libio zbog povijesne istine upirati prstom na negativnosti međunarodnih organizacija i pojedinaca „što mu daje epitet hrabrosti uvijek predočavati istinu, ma kakva ona za nekoga bila“.

Suradnik na knjizi, hrvatski dragovoljac i književnik Petar Vulić kazao je kako je knjiga živa spomenica Domovinskom ratu.

– Knjiga je zbir svjedočanstava koji niječe sve laži koje su se pojavile o Hrvatskoj vojsci. Da Franjković nije napisao ovu knjigu mozaik o hrvatskom pravednom i osloboditeljskom Domovinskom ratu ne bi bio potpun – istaknuo je Vulić.

Autor knjige Zvonimir Franjković naglasio je kako pisanjem prazni muku koju je doživio kroz Domovinski rat.

– Podržavao sam Dubrovnik, slao oružje iz Ploča, bio u njemu 1991. i 1992. godine. Danas imamo svoju Domovinu. Borimo se za nju, svatko na svoj način. Samo malo nam treba da nam bude bolje – zaključio je promociju knjige autor Zvonimir Franjković.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist