Sport

Svi žele igrati na “Tomu”

Svi žele igrati na "Tomu"

Vodstvo vaterpolskog kluba Jug CO danas je najavilo međunarodni vaterpolski turnir 'Tomo Udovičić' za igrače rođene 2001. godine i mlađe, koji se od 21. do 24. ožujka održava na bazenu u Gružu.

Predsjednik VK Jug CO Ivan Pavličević uvodno je istaknuo kako se turnir održava po treći put, a svake godine interes raste.
– Ove godine smo imali situaciju da se prijavilo više momčadi nego što možemo prihvatiti, što pokazuje da smo na dobrom putu. Jug u svojoj strategiji ima cilj rad s mlađim uzrastima i odgajanje vlastitog igračkog kadra, a to se dosad potvrdilo kao ispravno – istaknuo je Pavličević, dodavši kako rezultat na turniru nije u prvom planu, već prilika mladima da se natječu i dokazuju te svoje znanje prikažu publici.

– Tomo Udovičić je postao svjetska legenda jer je odgojio veliki broj Jugaša koji su kasnije postali reprezentativci i osvajači medalja. Generacija sedam Jugaša koji su prošle godine u Londonu osvojili olimpijsko zlato također je prošla u određenim kategorijama kroz ruke Toma Udovičića – kazao je Pavličević.

Posebno je istaknuo kako ove godine jugaška obitelj obilježava desetu obljetnicu tragične pogibije Iva Ivaniša, a na ovogodišnjem turniru najboljem igraču bit će dodijeljena nagrada koja nosi ime po Jugovom reprezentativcu.
– Obljetnicu ćemo adekvatno obilježiti u klubu i sve ono što je Ivo kao igrač dao klubu nikad neće pasti u zaborav – zaključio je Pavličević, koji je zahvalio suorganizatoru Gradu Dubrovniku i glavnom sponzoru Valamaru 'bez kojih ne bi bilo moguće organizirati ovako masovan turnir'.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić kazao je kako je Grad Dubrovnik sa zadovoljstvom prihvatio pokroviteljstvo nad turniru, jer se natjecanje poklapa s programom 'Mladi i Grad skupa'. Grad je dao doprinos kroz izradu prigodnih majica i osiguran transfer od Valamara do bazena u Gružu.
– Riječ je o izvanrednom turniru i rado ćemo pomoći da postane tradicija – zaključio je Katičić.

Maroje Garvan iz Hotela Valamar rekao je kako je toj tvrtci iznimna čast što je suorganizator turnira.
– Drago nam je da je turnir postao svjevrsno svjetsko prvenstvo mladih vaterpolista i da se javlja sve više momčadi koje žele sudjelovati – dodao je Garvan.

U organizaciji turnira uključeno je više od 30 osoba, a alfa i omega u sportskom dijelu je povratnik u klub Mile Smodlaka. Legendarna Jugova 'šestica' istaknuo je kako su za natjecanje nešto drukčija pravila, nego u domaćem prvenstvu. Dodao je kako je rezultat Jugove momčadi teško prognozirati.
– Da nastupaju samo domaći klubovi onda bismo možda mogli procijeniti, ali momčadi dolaze sa svih strana svijeta s kojima naši mladići nisu još imali prilike igrati. Gledajući tradiciju i dosadašnji rad Jugu je mjesto u vrhu i tako uvijek mora biti – istaknuo je Smodlaka.

Uz turnir održat će se i dva seminara. Prvi će održati docent dr. sc. Boris Štrumbelj s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, stručnjak za fizičke pripreme mlađih kategorija, a poziv na predavanje bit će poslan svim dubrovačkim sportskim trenerima. Drugi seminar držat će bivši vaterpolist i višestruki osvajač medalja s raznih natjecanja Mirko Vičević iz VK Cattara, a riječ će biti o pripremi treninga i različitim pristupima rada s mladim vaterpolistima.
 

Tko dolazi?
26 momčadi iz 10 zemalja!

Na turnir dolazi 26 momčadi iz deset zemalja s više od 400 suidonika. Stižu zagrebački klubovi HAVK Mladost i Medveščak, splitski klubovi Jadran, Mornar BS i OVK POŠK, kao i Zadar 1952., Galeb Makarska rivijera. Iz Crne Gore stižu četiri kluba (Cattaro, Jadran Herceg Novi, Primorac i Budva), iz Slovenije Triglav iz Kranja, iz Grčke Vouliagmeni, a iz Nizozemske Taalent Centraal.
Iz Italije dolaze Bogliasco, Camogli i Pallanuoto Trieste, a iz Srbije Partizan Raiffeisen, Crvena Zvezda i Vojvodina. Nastupit će i španjolska Barceloneta, ruski Šturm, američki United Waterpolo Club te Gusar iz Mlina, Cavtat i Jug CO.

Pročitajte još

POBJEDA ZA SQUARE! U napetoj utakmici svladali Olmissum

Dulist

SVI ZA SQUARE! Crveno plavi večeras igraju polufinale HMNL

Dulist

[FOTO] Startao Elafiti slalom, spektakl prati i Ivica Kostelić

Dulist.hr