Sport

SVI U CAVTAT, IGRA SE RUGBY “Atraktivna ‘Sedmica’ je hit u svijetu i olimpijski sport”

SVI U CAVTAT, IGRA SE RUGBY “Atraktivna 'Sedmica' je hit u svijetu i olimpijski sport”

‘Invictus 7s Dubrovnik’, međunarodni turnir u novom olimpijskom sportu ragbiju 7, tzv. ‘sedmici’, prvi takve vrste na jugu Hrvatske, održat će se u nedjelju 17. travnja u 14 sati na igralištu u uvali Tiha kod Hotela Cavtat.

Na turniru sudjeluju četiri momčadi: RK Ploče, RK Metković, RK Herceg Mostar te domaćin RK Invictus Dubrovnik. Turnir je zapravo nastavak suradnje četiri kluba. Naime, prvi promotivni turnir ove vrste održan je u srijedu 13. travnja u Metkoviću na pomoćnom terenu NK Neretve, a na iznenađenje mnogih slavili su Dubrovčani. RK Invictus naredao je tri pobjede, najprije protiv Pločana (34:5), potom Mostaraca (33:12) te u finalu protiv domaćina Metkovaca (14:7). Stoga će turnir u Cavtatu biti prava prilika Metkovcima da uzvrate Dubrovčanima, koji su svoj prvi trening održali 20. veljače, a već nižu pobjede.

-Rugby je nepoznat sport u Dubrovniku, ali već u Makarskoj, pogotovo Splitu, gdje RK Nada ima preko 60 godina tradicije. Rugby 7 je novi olimpijski sport i veliki hit u svijetu. Igra se u čitavom svijetu, od dviju Amerike preko Afrike i Europe do Australije i Novog Zelanda. ‘Sedmica’ je skraćena verzija rugbyja, gdje igra na cijelom terenu sedam igrača, dvaput po sedam minuta u turnirskom sustavu. Zato je prikladniji za Olimpijadu. Inače, Svjetsko prvenstvo u rugbyju je po prosječnoj posjećenosti stadiona nadmašilo nogometno svjetsko prvenstvo – kaže Ante Stojan, glavni krivac za dolazak rugbyja na jug Hrvatske.

-U Hrvatskoj su jake sredine Split, Makarska, Sinj i Zagreb. Postoje klubovi i u Kninu, Šibeniku, Zadru, Rijeci, Sisku, Puli. U Dubrovniku rugby još nije prepoznat, ali nadam se da ćemo to promijeniti – dodao je Stojan. Inače, pred jedinim dubrovačkim rugby klubom veliki su planovi.
-Kroz idućih mjesec dana namjeravamo angažirati profesionalnog trenera, dok ću ja preuzeti poziciju pomoćnog trenera. Trener profesionalac bi trebao posložiti seniorski sastav i omladinski pogon, rad s djecom. Nadam se da ćemo već najesen nastupati u 2. ligi. Momci su talentirani i pred njima je svijetla budućnost – istaknuo je Stojan te posebno naglasio kako je rugby sport za svakoga.

-To je momčadski sport, a igraju ga svi: debeli i mršavi, visoki i niski, jaki i slabi. Svatko će naći svoje mjesto. Neka ljudi dođu i vide, neka uživaju u ovom lijepom i atraktivnom sportu – zaključio je Stojan, koji je u rugbyju preko 15 godina, a u svojoj karijeri nosio je dresove nekoliko hrvatskih klubova (Lokomotiva, Zagreb, Mladost, Nada), a jednu godinu proveo je i na Novom Zelandu.

 

Foto: Facebook RK Invictus Dubrovnik

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

PRIDRUŽI SE DU MOTION TIMU Otvorene su prijave za volontiranje!

Dulist

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist