Natrag
20.2.2019 00:19

facebook

twitter

google

rss

dulist

‘Svi šute po pitanju mosta’

25.11.2013 @ 11:57 Baldo Marunčić Aktualno
8;8

Podijelite:

Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu, održala je predavanje na temu „Prvih 150 dana u Europskoj uniji: izazovi i mogućnosti“ u sveučilišnom Kampusu.

Na predavanju namjenjenom srednjoškolcima, ali i studentima Šuica je objašnjavala koje prilike i mogućnosti nudi Europska unija.
Europski parlament broji 776 zastupnika a njih 12 dolazi iz Hrvatske, dok 270 pripada najvećoj 'političkoj obitelji', Europskoj pučkoj stranci kojoj pripada i Hrvatska demokratska zajednica, trenutno postoji sedam 'političkih obitelji' u Europskom parlamentu.

– Iako imamo mandat samo od jedne godine, mi smo sebi postavili pet glavnih zadataka za koje se borimo. Želim veću afirmaciju hrvatskog jezika, želimo iskoristiti što više fondova EU, tu je i briga za mlade, infrastrukturno povezivanje te briga za sunarodnjake iz Bosne i Hercegovine – naglasila je Šuica.

Iz fondova Europske unije Hrvatska do 2020. godine može povući ukupno 11 milijardi eura, što iznosi jedan godišnji proračun Hrvatske. Do kraja ove godine na raspolaganju je 450 milijuna eura koje nitko do sad nije povukao, a upravo je to najveća zamjerka vladajućoj stranci moglo se čuti na predavanju.

– Mi nemamo strateški plan za povezivanje i to je ono što nam Europska unija zamjera, u sedmogodišnjem planu EU nema Hrvatske i to nas brine. Već nekoliko puta odgođeno je predstavljanje studije o povezivanju juga Hrvatske s ostatkom, a nikakve reakcije nema. Svi šute – kazala je Šuica.
Šuica je nedavno u Europskom parlamentu pitala znaju li kako u Hrvatskoj i Europskoj uniji postoji i dio Europske unije koji nije spojen s ostatkom. Te dobila odgovor da je to nacionalna stvar, a ne stvar EU-a, te da Hrvatska može financirati most iz fondova EU, ali da to isključivo ovisi o vladi RH.
 

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana