Politika

Svi protiv Andra, a on i(h) dalje jaše

Svi protiv Andra, a on i(h) dalje jaše

U dubrovačkoj politici nikad nije dosadno. Ako nas gradonačelnik Andro Vlahušić ne iznenadi s kakvim prozračnim projektima (ako je to još moguće), onda se kuha u SDP-u. A SDP-ovci su posljednjih tjedana, odnosno mjeseci nikad razjedinjeniji.

Svaka vuče na svoju stranu, predsjednica stranke na lokalnoj razini Olga Muratti i saborska zastupnica Tatjana Šimac Bonačić. Niko Šalja se pomalo uzjogunio protiv trenutne vlasti (čitaj: samog sebe) pa nenadano objavio svoju moguću kandidaturu za gradonačelnika. Politički nezrelo, tvrde SDP-ovci, tim više kad se uzme u obzir da su izbori (tek) za godinu i pol dana. Što bi se u narodu reklo „tko živ, tko mrtav“. Ipak Šalja ne rovari protiv stranke, on je najgori sam sebi.
U SDP- u se oformila mala, ali vjeruju za sebe moćna šačica koja eto ima neke planove. Za sad tek provlače informacije u medije, kako kome stignu, a krajnji domet… A valjda se Mladen Gojun vidi na Vlahušićevom mjestu. Dio članstva za tako loše odnose unutar DP-a jednim (velikim) dijelom krivi i samu predsjednicu Muratti.
 

Dok se pred Festu najavljivalo veliko preslagivanje stavova dubrovačkih esdepeovaca po volji središnjice i glasonoši Igoru Dragovanu, kuloari bruje i o planu rušenju HNS-ova čelnika Pravedana od strane Andra Vlahušića

– U stranci nam vlada anarhija, pustila je da ljudi čine što ih je volja. Čim je recimo Gojun, a i ostali za njim, izišao iz Gradskog vijeća, trebala ga je smijeniti i iz predsjedništva stranke – pričaju nam, povučeni, ali ogorčeni SDP-ovci koji nikako ne podržavaju situaciju u kojoj su se našli.
U javnost je nedavno puštena informacija, najvjerojatnije u cilju zastrašivanja dijela članstva, kako uoči Feste svetog Vlaha u Grad stiže tajnik Igor Dragovan kako bi uveo reda u redove SDP-a, ali i najavio novi pohod na lokalne izbore s Vlahušićem na čelu.
 
U očekivanju Dragovana
 
Kao rutinsku stvar, predsjednica Gradskog vijeća i gradske organizacije SDP-a Olga Muratti potvrdila nam je dolazak Igora Dragovana u Dubrovnik.
– Kako za Festu svetoga Vlaha u Dubrovnik dolaze SDP-ovi saborski zastupnici i ministri, premijer Milanović, tako će i glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, s kojim će dubrovački SDP kao i uvijek održati sastanak. Kad smo tu, uvijek održimo sastanak i razgovaramo – rekla je Muratti.
No, o čemu će se govoriti na ovom sastanku nije željela reći, vjerojatno jer ni sama to još ne zna. Ipak nije krila nezadovoljstvo informacijama da će tajnik Dragovan narediti da se podrži Andro Vlahušić kao zajednički kandidat na lokalnim izborima.
– Stvarno se čudim onome tko donosi takve informacije. Neodgovorno je i smiješno govoriti što bi bilo kad bi bilo – istaknula je Muratti.
 
Šalja spreman
 
Da se radi o tek rutinskom sastanku stava je i Niko Šalja, zamjenik gradonačelnika Dubrovnika.
– Ne bih komentirao navode da Igor Dragovan dolazi u Dubrovniku kako bi nam priopćio kako SDP neće imati svog kandidata za gradonačelnika. Ne očekujem to – rekao je Šalja.
– Mislim da je logično da za svog kandidata na idućim lokalnim izborima HNS izabere Andra Vlahušića, kao što je logično i da SDP ima svog kandidata. SDP mora imat svog kandidata – ističe Niko Šalja, koji je već nekoliko puta izrazio spremnost da i sam bude SDP-ov kandidat za gradonačelnika:
– Izrazio sam spremnost, ali to nije ni uvjet niti sam ja jedini čovjek u SDP-u koji to može biti – ističe Šalja i dodaje:
– SDP mora prvo vidjet hoće li imat svog kandidata, nakon toga napraviti ankete, oformiti tim za kandidaturu. Bude li tako, HNS neće biti dio tima, kad svatko ima svog kandidata i žao mi je što nećemo biti skupa – dodaje Šalja, napominjući ipak kako treba pričekati i vidjeti što će se događati na sastanku s glavnim tajnikom Igorom Dragovanom.
 
„Šeksov sindrom“
 
A da se stvari na lokalnom terenu dodatno kompliciraju potvrđuju i priče o mogućoj smjeni Antuna Pravedana s mjesta predsjednika gradskog HNS-a. Pravedan se u zadnje vrijeme bez zadrške suprotstavio ponajprije Peru Vićanu, što je očito zasmetalo gradonačelniku, pa je ovaj iz rukava izvadio streljivo. Vlahušić navodno ruši Pravedana zbog 'poroka', a kako tu priču već mjesecima 'dila' po Zagrebu, očito je nekome sada došlo do ušiju. Čudi ipak, jer HNS-ovci tvrde kako Vlahušić nema podršku čelništva svoje stanke. Ne bendaju ga vele ni Čačić, ni Pusička. Ono što se iz razgovora s dubrovačkim HNS-ovcima da zaključiti je, da bez obzira na pritiske središnjice podupiru Pravedana, a ukoliko smjena ne protekne očekivano „glatko“, oni „odozgo“ spremni su na raspuštanje odbora.
Sam Pravedan je bio suzdržan za davanje bilo kakvih konkretnijih informacija.
– Ne bi to želio komentirati, bar za sada. To će se riješiti nakon Feste svetoga Vlaha – naglasio je predsjednik gradske organizacije HNS-a. Na pitanje u kakvim je odnosima s Androm Vlahušićem, odgovorio je da su u „vrlo dobrim odnosima“, a što se tiče nagađanja da bi Andro Vlahušić mogao biti kandidat HNS-a za gradonačelnika Dubrovnika na slijedećim lokalnim izborima, na kojima, kako se priča, SDP neće imati svoga kandidata, dodao je:
– Mislim da je dubrovački SDP protiv toga – zaključio je Pravedan
Dok su se obično pred Festu svetog Vlaha otvarali novi projekti gradske uprave, u nedostatku postignuća, sadašnja otvara međusobne sukobe. Opterećeni članovi koalicije krenuli su u borbu za vlast, vrlo neizvjesnog još jednog mandata kojem se nadaju. Na osnovu čega?
S druge strane, možda ih Dragovan poduči kako držati „jezik za zubima“ i kako stranačke planove treba zadržati unutar stranke. A ne da mora dolaziti kako bi kontrolirao već učinjenu štetu.

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist