Peškafondo

SVI MUKOM ZAMUKOŠE A tko će do Antarktike?

SVI MUKOM ZAMUKOŠE A tko će do Antarktike?

I opet svi šute. Ono, boli ih briga, kao da se radi o nekom drugom Dubrovniku, ili još bolje, ko da se radi o nekoj drugoj državi. A u ovoj, konkretno našoj, u Saboru se u petak u prvom čitanju raspravljalo o promjenama Zakona o sustavu državne uprave po kojem bi od sadašnjih 20 Hrvatska trebala imati pet ureda državne uprave.

Vlada, dakako, očekuje da će manji broj ureda omogućiti učinkovitiju raspodjelu poslova i određene financijske uštede. I dok se ministar Bauk zabavlja podgrijavajući animozitet između Splita i Zadra, jer najvjerojatnije bi Zadar trebao postati novo sjedište državne uprave, u Dubrovniku svi mukom zamukoše. Nitko se nije udostojao podignuti glas ili barem natuknuti, ej, tu smo i mi, još postojimo.

Nešto je pokušala artikulirati saborska zastupnica Tatjana ŠB, ali mislim da je baš nitko nije shvatio za koga se zauzimala, Sinj ili??? Bauk joj je tek nonšalantno dobacio kako on nije ni iz Splita ni Dubrovnika ni Zadra, pa mu je slijedom toga sasvim svejedno gdje će biti sjedište. Baš krasno, vrlo utemeljen stav jednog ministra iz čijeg Ministarstva predlažu novi model prikrivene regionalizacije države.

U međuvremenu se dokida i Elektrojug i pripaja Elektrodalmaciji Split. Croatia osiguranje se privatizirala i lokalne se podružnice centraliziraju u jedno središte koje će nama biti u Splitu. Naravno sve to vodi do optimizacije poslovanja, a slijedom toga i smanjenja radnih mjesta. Ne treba ni napominjati kako smo ostali bez Carine, HZZO-a, MIO-a, Trgovačkog suda…

U Istri se o istom ovom pitanju lome koplja. Nije Istranima svejedno hoće li se novom centralizacijom ured državne uprave preseliti iz Rijeke u Pulu. Njihovi političari smatraju kako je preseljenje centra u Pulu ‘trojanski konj’, drže kako Istra treba biti samostalna regija koja će na svom području imati određene urede državne uprave, i naravno pri tome naglašavaju kako regije trebaju biti gospodarski samodostatne i povijesno utemeljene.

A mi, šutimo… I HDZ, i SDP, i HNS i Vlahušić i Dobroslavić. Očito Dubrovnik nije ni gospodarski samodostatan, niti povijesno utemeljen da bi bio nekome nekakav centar?!

I dok u državi vlada rasulo po brojnim pitanjima, a najgori je najnoviji pad BDP-a koji pokazuje kao je Hrvatska ostala zadnja zemlja EU koja nije uspjela zaustaviti ekonomski pad, pa samim tim i propadanje društva, premijer Milanović sve više poprima odlike gradonačelnika Vlahušića.

Ne treba posebno podsjećati kako ovaj naš jednostavno obožava prekooceanska putovanja. Vlahušić je sad (opet) boravio u Americi, a Zoki, koji je očito krenuo njegovim stopama, ‘skočit’ će malo do južne hemisfere i obići Australiju i Novi Zeland. Na trinaest će dana napustiti državu. Ide čovjek širit vidike. Taman kad se donosi rebalans proračuna.  Ali to i nije neka velika stvar za njega, saborski će manualci dignuti ruku, iako neće imati pojma za koja rezanja ovaj put glasuju.

Dotad će se Zoki zabavljati s hrvatskom dijasporom, ma će ipak širom otvorit oči i dobro pazit ispod kojeg će se velikana smjestiti dok se bude slikavao. Nije on ko bivši predsjednik Mesić, koji je od svog ‘domoljubnog’ pjevanja, napravio vic, i nikome ništa. Ovaj to ne bi preživio…

Čudi jedino kako još nitko nije i Vlahušiću i Milanoviću preporučio da se ‘zalete’ do Antartike. Da tamo malo skupljaju iskustva. I po mogućnosti ostanu dok se led ne počne otapati. Možda nam do tad u Hrvatskoj bude nešto bolje…

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović