Zanimljivosti

Svetkovina je Gospe Velike

Svetkovina je Gospe Velike

Blagdan Velike Gospe najveći je blagdan posvećen Majci Božjoj i slavi Marijino uznesenje na nebo dušom i tijelom. Katolički vjernici u Hrvatskoj osobito štuju Isusovu majku, pa je ovo ujedno i državni praznik u Republici Hrvatskoj.

U Dubrovačkoj biskupiji nekoliko župa nosi ime Velike Gospe, a i dubrovačka Katedrala posvećena je upravo Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo. Na svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije biskup dubrovački mons. Mate Uzinić predvodit će večernje euharistijsko slavlje u dubrovačkoj stolnoj crkvi Gospe Velike.

Ranije danas svetkovine mise u katedrali bit će u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati, a svečana koncelebrirana misa počinje u 19 sati te nakon mise slijedi procesija do gradske luke sa slikom Gospe od Porata i blagoslov stare gradske luke.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodio je jutros u 5 sati misu u crkvi Gospe od Poja u Blatu na Korčuli. Ovo je prvi put, prema kronikama, da jedan biskup u ovoj crkvi slavi misu.

U Postranju se također slavi Velika Gospa, a svete mise u 7, 10 i 19 sati predvodit će tajnik nuncijature Vatikana u Pragu dr. don Mislav Hodžić.

Velika Gospa je također titular župne crkve na Koločepu. Misu u 9 sati predvodit će don Ivica Raguž, u Gornjem Čelu misu u 18 sati predvodi pater Marijan Bešlić, a u Donjem Čelu misa će biti u 19 sati.

Svetkovina Velike Gospe svečano će se proslaviti i u župi sv. Josipa u Vela Luci. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom u 19 sati predvodit će dr. don Pero Pranjić, dosadašnji vrhbosanski kanonik, od ove godine na službi u Dubrovačkoj biskupiji. Istog dana u 9 sati otvorit će se sve crkve u Veloj Luci: Gospa od zdravlja, Gospa od milosrđa, Gospa od začeća, Sveti Vicenc i Sveti Rok, a u podne će sve crkve zvoniti Anđeoski pozdrav.

Mise na svetkovinu 15. kolovoza u župnoj crkvi sv. Josipa bit će još u 8 (predvodi župnik don Stipo Miloš) i 9.30 sati (predvodi fra Mate Logara).

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist