Zanimljivosti

Svetkovina je Gospe Velike

Blagdan Velike Gospe najveći je blagdan posvećen Majci Božjoj i slavi Marijino uznesenje na nebo dušom i tijelom.

Katolički vjernici u Hrvatskoj osobito štuju Isusovu majku, pa je ovo ujedno i državni praznik u Republici Hrvatskoj.

U Dubrovačkoj biskupiji nekoliko župa nosi ime Velike Gospe, a i dubrovačka Katedrala posvećena je upravo Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo.

Na svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije biskup dubrovački mons. Mate Uzinić predvodit će večernje euharistijsko slavlje u dubrovačkoj stolnoj crkvi Gospe Velike u 19 sati, nakon čega će uslijediti procesija sa slikom Gospe od Porata i blagoslov stare gradske luke.

Ranije svetkovine mise u katedrali bit će u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati.

Također, biskup Uzinić će na svetkovinu Velike Gospe u Župi Velike Gospe – Postranje u 10 sati predvoditi svečano euharistijsko slavlje, te će blagosloviti i Gospin kip. Osim ove mise, u župi Velike Gospe – Postranje slavit će se mise i u 7:30 i 19 sati.

Inače, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić odredio je da se na svetkovinu Uznesenja na nebo Blažene Djevice Marije u petak, 15. kolovoza u cijeloj Dubrovačkoj biskupiji moli za mir u Iraku, Siriji, Palestini, Nigeriji, Ukrajini i na cijelom svijetu.

Biskup podsjeća kako je papa Franjo u nekoliko navrata pozvao sve vjernike na molitvu za mir te potaknuti njegovim apelom pozivaju se svećenici, redovnici, redovnice i svi vjernici Dubrovačke biskupije da se pridruže molitvi cijele Crkve za mir.

– Neka se vjernike na svim svetim misama pozove na molitvu za mir i za ustrajnost i snagu Duha Božjega našoj braći i sestrama koja podnose mučeništvo radi vjere u Isusa Krista i svog kršćanskog opredjeljenja. Ujedinimo svoja srca u molitvi za mir i molimo Blaženu Djevicu Mariju na nebo uznesenu, Kraljicu mira, da zagovara, hrabri i tješi našu braću i sestre u nevolji i u trenutcima njihove kušnje – poziva dubrovački biskup.

Pročitajte još

FOTKA TJEDNA/SLUČAJNI SUSRET Je li ipak bolji golub u ruci?

Dulist

Marićevo ministarstvo prodaje građevinsko zemljište u Mokošici

Dulist

‘SIGURNA KRV ZA SVE’ Postanite dobrovoljni davatelji i spasite nekome život!

Dulist