AktualnoGrad

SVETI VLAHO I DUBROVNIK ‘Cilj je bio upoznati posjetitelje Grada sa svim bogatstvima baštine’

SVETI VLAHO I DUBROVNIK 'Cilj je bio upoznati posjetitelje Grada sa svim bogatstvima baštine'

Danas je u Kneževom dvoru predstavljena mobilna aplikacija ‘Sveti Vlaho i Dubrovnik’.

Aplikacija je to koja posjetiteljima povijesne jezgre Dubrovnika, koji se služe pametnim telefonima, omogućuje virtualni pregled povijesnog, likovnog i kulturnog naslijeđa, ali i virtualni obilazak Dubrovnika s označenim lokacijama originalnih spomenika.

Mobilnu aplikaciju predstavila je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać, autorica projekta, te Ervin Šilić, direktor tvrtke Novena iz Zagreba, koji je tehnički realizirao aplikaciju.

– Sretna sam što se ovaj projekt realizirao te što su njime Dubrovački muzeji ponudili još jedan vid komunikacije koji je blizak i zanimljiv suvremenim korisnicima, posebno mlađoj populaciji. Predstavnici kulturnih institucija bili su pozvani predložiti prigodne programe za obilježavanje 1700. obljetnice od mučeništva Sv. Vlaha. Cilj je bio upoznati posjetitelje Grada sa svim bogatstvima baštine i kako bi stvorili predodžbu važnosti Sv. Vlaha u povijesti i sadašnjosti Dubrovnika – rekla je Vilać i naglasila kako je zapravo ideju za nastanak aplikacije dala  Julijana Antić Brautović, voditeljica marketinga i PR-a Dubrovačkih muzeja.

Aplikacija predstavlja svu javno dostupnu baštinu posvećenu našem Parcu koja se nalazi na čak trideset lokacija. Virtualno vodstvo kroz Grad Svetoga Vlaha obuhvaća tako 64 pojedinačna spomenika te još tri kategorije skupno predstavljene baštine koje se odnose na: dubrovački novac i medalje, zastave te pečate i povelje Dubrovačke Republike.

Ervin Šilić bio je zadužen za tehničke informacije o aplikaciji. Naglasio je kako je ovo tek ‘zagrebana površina kulturne baštine Dubrovnika’ te kako je u planu unos novih dodatnih sadražaja koji će zasigurno biti zanimljivi svim gostima Grada.

Spomenici su dostupni putem liste ili interaktivne karte, dok je uvodni dio prezenitran u audio zapisu. Lista tako daje pregledan popis svih spomenika koji su obuhvaćeni određenom lokacijom. Krećući se gradom, korisniku će se na ekranu pojaviti notifikacija o objektima u blizini, a odabirom notificirane lokacije prikazuje se lista spomenika koji se nalaze na tom mjestu.

Mobilna aplikacija zapravo je prilagodba velikog i uspješnog projekta Dubrovačkih muzeja posvećenog Parcu ‘Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti’ u stvarnom prostoru dubrovačke povijesne jezgre.

 

 

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist