Kultura

Sveti Vlaho: Čašćenje bez granica

Knjiga „Saint Blaise: Veneration without boundaries” odnosno Sveti Vlaho: Čašćenje bez granica predstavljena je sinoć u Samostanu Svete Klare.

Knjigu na engleskom jeziku koju je izdao Europski dom Dubrovnik, uredili su Caleb Ives Bach i Adriana Kremenjaš-Daničić,  predgovor je napisao dubrovački biskup Mate Uzinić, dok je tekstove prevela Biserka Simatović. Trećina knjige posvećena je čašćenju Svetog Vlaha u Hrvatskoj i Dubrovniku, a uz ostalo, knjiga na 128 stranica donosi i podatke o izgradnji i širenju kulta Svetog Vlaha, kako u europskim zemljama, zako i u zemljama van Europe.

-Sveti Vlaho duboko je utkan sa svojim djelima u ovaj narod i ovaj grad. Sveti Vlaho središte je Dubrovnika, a Dubrovnik je metropola štovanja Svetog Vlaha u cijelom svijetu – rekao je uz ostalo rektor Crkve svetog Vlaha don Toma Lučić istaknuvši nadu da će ova knjiga pridonijeti popularizaciji štovanja Svetog Vlaha u zemlji i svijetu.

-Knjiga je pisana na engleskom jeziku i time će vjerojatno približiti onima koju dođu u naš grad Festu svetoga Vlaha. Ona govori o štovanju Svetog Vlaha diljem svijeta, donosi i fotografije crkava I kapelica koje su posvećene našem parcu, te podatke o molitvama i običajima štovanja Svetog Vlaha diljem svijeta – istaknula je predsjednica Matice hrvatske-ogranka Dubrovnik Ivana Burđelez.

Urednica izdanja Adriana Kremenjaš- Daničić rekla je kako je motiv izdavanja jedne ovakve knjige bilo upravo dijeljenje radosti oko Feste svetoga Vlaha ne samo sa našim sugrađanima već i sa svim ljudima diljem svijeta. Kako je istaknula, ova knjiga na 128 stranica, donosi 300. fotografija, a dio njih tek je u ovoj knjizi ugledalo svjetlo dana i postalo dostupno široj javnosti.

Na predstavljanju je govorio i Caleb Ives Bach, koji je uz Kremenjaš – Daničić autor ove knjige, i osoba koja je zaslužna za njeno stvaranje. Po zanimanju inače povjesničar umjetnosti i bivši član CIA-e, američke obavještajne službe, koji se počeo zanimati za kult štovanja Svetoga Vlaha u svijetu. Nakon 15. godina istraživačkog rada, pripremio je studiju na oko 500 stranica, no s obzirom da u SAD-u Sveti Vlaho nije toliko poznat, a prema njegovim riječima, tamo postoje svega 3 crkve posvećene Svetom Vlaho, nije uspio pronaći izdavača.

Nakon neuspjelih pokušaja izdavanja studije, računalne verziju rukopisa poslao je svim većim svjetskim knjižnicama, da bi nakon 30-ak godina njegovo djelo ugledalo svjetlo dana u knjzi pod nazivom „Saint Blaise: Veneration with

Pročitajte još

‘HRANITELJI GRADA’ Izložba o gastro-kulturnoj tradiciji našeg kraja

Dulist

‘ŽIVOT U KUTIJI’ JOSIPA MIJIĆA Ciklus nastao zbog nezadovoljstva modernim životom

Dulist.hr

OTVORENA UZ KOLENDU Izložba božićnog nakita ukrasila ‘Rupe’

Dulist.hr

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija