Kultura

Svetačke medaljice izložene u Dvoru

Svetačke medaljice izložene u Dvoru

 
Dubrovački muzeji u suradnji s Arheološkim muzejom Istre Pula otvorili su ovog petka u Kneževom dvoru izložbu „Svetačke medaljice – pobožna znamenja žiteljica samostana sv. Teodora u Puli“.

Izložba prikazuje svetačke medaljice nađene istraživanjem benediktinskoga samostana s crkvom Sv. Teodore u Puli. Pulske benediktinke se prema vjerodostojnim podacima spominju u 12. i 13.st., a nakon sredine 14.st. njihov je samostan bio premješten unutar grada. Kult sv. Teodora, prvokršćanskog mučenika, se u Puli počeo štovati još u vrijeme bizantske vladavine Istrom, a sredinom 17.st. prilikom izvođenja radova na katedrali su nađene njegove relikvije. 
-Drago mi je što smo dobili priliku da dubrovačkoj publici predstavimo ovu zanimljivu i prigodnu izložbu koja sadržajem i tematikom se uklapa u predblagdansko i blagdansko doba i svakako upotpunjuje ponudu našeg grada. Izložba prezentira 51 svetačku medaljicu, a radi se  o predmetima  vezanima za pučku pobožnosti koje karakterizira masovna proizvodnja i koji su poznati i danas. Međutim ono što fascinira jest da su ove izložene medaljice, inače stare oko 300 godine, do nas došle zahvaljujući običaju da se pokapaju uz pokojnika – istaknula je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

U srednjem i novom vijeku, u krugu samostana su se pokapali gotovo svi koji su u njemu za života boravili,  pa su predmeti  ove izložbe pripadali  brojnim stanovnicama  spomenutog samostana. Riječ je o privjescima s reljefnim prikazima na objema stranama, najčešće s likovima Isusa, Bogorodice, svetaca, čudotvornih prikaza i predmeta, i hodočasničkih mjesta. Vjernici su ih nosili ovješene na krunice ili oko vrata, kao simbol vjere, zaštite i utjehe.  Kao izraz duboke pobožnosti nisu se ni u smrti odvajale od  preminule osobe. Izrađivale su se u hodočasničkim mjestima, u samostanima, a najkvalitetnije vjerojatno u rimskim kovnicama.

Autorica izložbe je Ondina Krnjak koja je također govorila na otvaranju ove izložbe.
-Svetačke medaljice pronađene su tijekom arheološkog istraživanja na rubnom dijelu stare gradske jezgre Pule, u blizini današnje Gradske knjižnice i čitaonice, na području nekadašnje četvrti Sv. Teodora u Puli. Istraživani su  slojevi od prapovijesti, antike pa do današnjeg doba i nađeno je nekoliko grobnica sa više ukopa i materijala, ukrasa, prstenja, križića itd. Nađena je 51 svetačka medljica koje su predstavljene na ovoj izložbi – istaknula je Krnjak.
Izložba će biti otvorena do 15. siječnja 2014. godine.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist