Sport

SVEČANOST Orsanov hangar prva je sportska investicija u skoro 40 godina

SVEČANOST Orsanov hangar prva je sportska investicija u skoro 40 godina

Ovo je prva infrastrukturna investicija u sport od 1982. godine i ponosni smo što smo prvi to počeli raditi. U Dubrovniku sam 60 godina i svih 60 sam nazočan u sportu, mislim da je ovo prvi put da se gradska vlast uhvatila u koštac s problemima sporta i sportske infrastrukture – rekao je predsjednik Jedriličarskog kluba Orsan Marinko Mikulandra na svečanom otvaranju hangara za male jedrilice u ponedjeljak.

Izgradnju, koja je trajala nešto manje od tri godine, financijski je potpomogao Grad Dubrovnik, a Mikulandra je naglasio važnost boljih uvjeta za mlade jedriličare.

– Danas smo se ovdje okupili da bi našoj djeci omogućili jedan prekrasan sportski objekt koji će im u budućnosti sigurno pomoći da puno bolje vježbaju, treniraju i nauče osnovne stvari o moru i pomorskim vještinama što je zadatak Orsana. Da bi što više djece privukli u godinama koje su najkritičnije naravno da im moramo pružiti što bolje uvjete i omogućiti im normalno bavljenje sportom. U sportu mogu samo naučiti red, rad i disciplinu, poštovanje drugog i drugačijeg, stvaranje prijateljstva i pripreme za život. Sve što vidite ovdje, ovu lučicu smo napravili sa svojim vlastitim sredstvima, jedan objekt koji osim članovima služi na čast i gradu. Međutim teško da bi hangar završili u ove tri godine da Grad Dubrovnik nije priskočio i financijski pomogao. Djeca će manje vremena koristiti za trening, pripremu i raspremu broda jer će kad završi trening oprati jedra, s brodom će ući u hangar i smjestiti ga – objasnio je.

Marin Paić, predsjednik šibenskog Jedriličarskog kluba Val istoimenu sliku je uručio Mikulandri na poklon prilikom svečanosti. O trenutnom stanju radova na dubrovačkoj sportskoj infrastrukturi govorio je gradonačelnik Mato Franković.

– Prva velika i nova investicija u sportsku infrastrukturu je ovaj izniman objekt kojeg je izgradio JK Orsan. Samo u ovoj godini, osim ovog objekta, uskoro će biti gotov teren u Gospinom polju sa svlačionicama i tribinama. Započeli su radovi na rekonstrukciji bivšeg hotela Stadion i novog muzeja vaterpola, radovi na judo dvorani Mokošica i to je sve što smo obećavali prilikom natjecanja za preuzimanje odgovornosti za upravljanje Gradom Dubrovnikom. Izrada strateškog dokumenta je bila nužna, strategije sporta koja nije samo podloga za ovu gradsku upravu nego i za one koji dolaze iza nas. Teško je postići vrhunske rezultate u sportu bez adekvatne sportske infrastrukture, a onda kad ih postižete znači da imate izuzetne sportaše i to je ono što Dubrovnik ima. Međutim ne stajemo tu, nastavljamo u idućoj godini s obnovom postojeće sportske dvorane, počinjemo pripreme za izgradnju nove sportske dvorane, a sve kako bi naši sportaši dobili adekvatne uvjete i kako bi ovaj grad prenosili cijelim svijetom. Uskoro se završava i investicija u novu sportsku dvoranu OŠ Montovjerna koja će svojim sadržajem i prostorom biti potpuno adekvatna za sportska natjecanja – istaknuo je.

Nakon novog hangara JK Orsan, hangar za svoje potrebe ubrzo će dobiti i Veslački klub Neptun. Na trenutna ulaganja u sport u Dubrovniku osvrnuo se Dživo Brčić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.

– Nekoliko puta su prošle godine bili rebalansi, malo manje od 17 milijuna kuna se godišnje ulaže kad govorimo o programima Dubrovačkog saveza športova. Po pitanju ulaganja u kapitalne objekte prošle godine je to bilo desetak milijuna kuna, a ove godine i više – pojasnio je.

Svi prisutni su prilikom otvorenja mogli uživati u prigodnom tratamentu restorana Orsan.

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Iva Oberan, Petrunjela Pavić i Josip Bulić na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist