DuList IN

SVEČANO OTVORENJE Šest dubrovačkih dana filmskoga užitka!

SVEČANO OTVORENJE Šest dubrovačkih dana filmskoga užitka!

Svečano otvaranje osmog Dubrovnik Film Festivala i prva projekcija natjecateljskog programa je predviđena u četvrtak, 17. listopada u 19.30 u kinu Sloboda, no brojne su aktivnosti počele već u utorak, jutarnjim i prijepodnevnim projekcijama animiranih filmova za djecu koje od osam do četrnaest sati traju u kinu Sloboda, pod nazivom Djeca biraju-kategorija animirani film, a jednako je i u srijedu i četvrtak. U prostorijama Sveučilišta Dubrovnik u popodnevnom terminu traje radionica glume i govorništva koju vodi udruga Motion, a namijenjena je polaznicima starijim od petnaest godina.

Večer je prvog dana završena projekcijom filma Dnevnik Diane Budisavljević, kada je utihnuo zvuk krckanja kokica, ne zato jer ih više nema, već zato što je film potresan, a lijep, slavi humanost i dobrotu i dubrovački su gledatelji s pravom zaslužili peticu u prepunom kinu Sloboda, kaže Jasminka Bijelić Ljubić, i razgovorom s redateljicom Danom Budisavljević.

U srijedu započinju još tri radionice, u Dvorani Visia Glazba i zvuk na blogu, You Tubeu, filmu… voditelja Nikole Jankovića, namijenjena djeci od osam godina naviše, igranog filma voditelja Hermana Douglasa za dvanaestogodišnjake i starije, u Art radionici Lazaret te animiranog filma koju s podnaslovom found objects u Učeničkom domu Paola di Rosa, također za dvanaestogodišnjake plus, vodi Wild Kids Animation Studio. A u četvrtak im se u Dvorani Visia pridružuje i radionica fotografije „u đir s mobitelom“ koju za djecu od osam godina naviše vodi Goran Bisić. Uz višednevne radionice organizirane su i jednodnevne, poput osnova filmske i televizijske produkcije Jerka Bana, u petak u popodnevnim satima u dvorani Visia te u subotu u Luži optičke igračke kao uvod u medijsku pismenost Dubravka Tullia, na kojoj se očekuje sudjelovanje djece već od tri godine, a u vremenu od tri do pet popodne.

U petak je i nastavak natjecateljskog programa, s drugom i trećom projekcijom. Osmi DUFF – Filmski festival djece i mladih mediteranskih zemalja u natjecateljskom dijelu programa prikazuje 68 odabranih filmova u sedam kategorija te od 15. do 20. listopada 2019. okuplja djecu i mlade istih godina, ali iz različitih zemalja, sredina, drugačijeg socijalnog statusa i načina života. Zajedničko im je da kroz film, kao najjači medij, progovaraju o okruženju u kojem žive, o svojim i o problemima cijeloga društva, ali i lijepim stvarima koje ih nadahnjuju. Šest dubrovačkih dana filmskoga užitka!

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović