Aktualno

Svečano otvoren Poduzetnički inkubator Ploče, projekt koji ‘važnošću nadilazi vrijednost’

Svečano otvoren Poduzetnički inkubator Ploče, projekt koji 'važnošću nadilazi vrijednost'

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, saborski zastupnik Branko Bačić i župan Nikola Dobroslavić svečano su u petak otvorili Poduzetničko-proizvodni impulsni centar Ploče.

Otvaranju su nazočili i zamjenici župana Žaklina Marević i Joško Cebalo, zamjenici gradonačelnika Ploča Zoran Majstrović i Ivan Marević, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljavić, načelnik Pojezerja Borislav Dominiković, načelnica Zažablja Maja Vrnoga, načelnik Općine Slivno Smiljan Mustapić, voditelj sektor korištenja voda u Ministarstvu zaštite okoliša i energetite Đino Zmijarević, direktorica Centra za poduzetništvo DNŽ Karmen Kutnjak, voditeljica Poduzetničkog inkubatora Ploče Marija Grgurinović Bebić, ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić, pročelnik UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić i drugi uzvanici.

Poduzetničko-proizvodni impulsni centar, odnosno poduzetnički inkubator vrijedan je 10,36 milijuna kuna, a projekt je s 99,84 posto udjela financiran sredstvima Europske unije iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je projekt posebno važan jer je konkretan i jasan te predstavlja dom za poduzetničke inicijative, viziju i kreativnost.

„Ploče su prekrasan grad s prekrasnim podnebljem i velikim potencijalima, koje možemo pretvoriti u snage imajući dobru komunikaciju te podržavajući velike poduzetnike, ali i sve one male koji će se u teškim vremenima usuditi aktivirati svoje projekte“, izjavila je Vučković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je poduzetnički inkubator od iznimnog značaja za početak poslovanja poduzetnika, a anketama je potvrđeno da postoji velik interes mladih poduzetnika.

„To se i potvrdilo jer objekt već ima stanare. Siguran sam da će se koristiti u cijelosti i da će se otvoriti mogućnosti i novim korisnicima. Ovo je još jedna mala potvrda koristi fondova EU, a inkubator svojom važnosti nadilazi vrijednost ulaganja“, istaknuo je Dobroslavić.

Predsjednik Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić izjavio je kako je inkubator značajan poticaj mladim poduzetnicima doline Neretve za prvi iskorak na tržište, a posebno za proizvodne komplekse u autohtonim i tradicionalnim djelatnostima.

„Projekt je u početku imao ‘porođajne teškoće’, ali je upornošću današnje ministrice poljoprivrede Marije Vučković, koja je jedno vrijeme bila zamjenica župana, te drugih zaposlenika Županije na vrijeme uključen u fondove Europske unije, uz potporu Ministarstva gospodarstva“, rekao je Bačić.

Direktorica županijskog Centra za poduzetništvo Karmen Kutnjak izjavila je kako su s otvaranjem poduzetničkog inkubatora grad Ploče i dolina Neretve dobili dodatno na značaju, posebice u pandemiji koronavirusa, koja je diljem svijeta zaustavila poduzetničku djelatnost.

„Glavna zadaća Poduzetničkog inkubatora je poticati gospodarsku djelatnost ovog kraja, a danas je poseban poticaj za kvalitetniju gospodarsku sliku cijele županije. Zadovoljni smo što će baš u našem inkubatoru mali proizvođači moći započeti svoju gospodarsku djelatnost, a sutra će biti glavni pokretači gospodarstva ovog kraja. Krizna vremena su pokazala da bi proizvodnja trebala biti u središtu gospodarstva“, istaknula je Kutnjak.

Poduzetnički inkubator dio je poduzetničke potporne infrastrukture kojim se olakšava poslovanje poduzetnicima-početnicima u prvim godinama poslovanja, a kroz sufinanciranje zakupa poslovnog prostora te korištenje pratećih poslovnih i intelektualnih usluga.

Inkubatorom će upravljati Centar za poduzetništvo, institucija koja je u suradnji s gospodarskim subjektima, javnim institucijama i svim dionicima usmjerena na razvoj poduzetništva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Centar trenutno broji šest ‘stanara’ mikropoduzetnika, od kojih tri u proizvodnim pogonima, a ostali u uslužnim prostorima.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist