Aktualno

SVE TOPLIJE I TOPLIJE 2016. godina ruši rekorde!

SVE TOPLIJE I TOPLIJE 2016. godina ruši rekorde!

Prva polovica ove godine ruši rekorde.

Naime, naš planet je zabilježio rekordno toplu prvu polovicu godine, u povijesti mjerenja temperatura, odnosno od 1880. godine. Kako donosi Crometeo portal, a prema izvještaju američke Državne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) prosječna globalna temperatura (kopna i površine oceana) je u prvih 6 mjeseci 2016. godine bila za 1.05°C viša od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 15.5°C. Time je rekord za to razdoblje, koji je dosad držala 2015. godina, nadmašen za 0.20°C.

Rekordna toplina u prvih šest mjeseci ove godine je zabilježena na Aljasci, zapadu Kanade, na jugu Meksika, na sjeveru Južne Amerike, u središnjoj Africi, Indoneziji, na sjeveru i istoku Australije, na sjevernom dijelu Indijskog oceana, u sjevernim dijelovima središnje Rusije, u zapadnoj Aziji, u središnjim i istočnim dijelovima tropskog Pacifika, na jugozapadu Pacifika te sjeverozapadu Atlantika. Hladnije od prosjeka je bilo na sjeverozapadu Pacifika, sjeveru Atlantika (južnije od Grenlanda) te u dijelovima južnih oceana. Jedino područje s rekordnom hladnoćom u prvoj polovici godine je bilo područje istočno od Drakeovog prolaza između krajnji jug Južne Amerike i Antarktike.

Svaki od prvih 6 mjeseci 2016. godine je postao pojedinačno najtopliji mjesec na Zemlji u povijesti mjerenja temperatura. Niz od 14 uzastopnih rekordno toplih mjeseci je započeo još u svibnju 2015. godine. Podsjetimo da je 2015. godina bila najtoplija godina na Zemlji u znanoj povijesti.

Izvor: www.crometeo.hr

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist