Grad

Sve se praši, a Orlando i Dvor na čekanju

Vrata od Pila

Turiste je tijekom zimskih mjeseci unutar zidina zamijenila ‘teška mehanizacija’. Naime, glavnina građevinskih radova, odnosno radova na obnovi vrijedne spomeničke baštine obavlja se ipak tijekom zimskog razdoblja, osim onih projekata koji ishode dozvole za rad tijekom turističke sezone.

Stoga smo se zapitali što se trenutno sve obnavlja unutar gradskih mira. Tim više što je najavljena hitna sanacija Velike Onofrijeve fontane, Knežev Dvor je na čekanju zbog neosiguranih novaca od strane Grada Dubrovnika, a Orlandov stup predugo vapi za obnovom.

Društvo prijatelja dubrovačke starine trenutno radi na sedam gradilišta, s tim da će se početkom sljedeće godine započeti i s radovima na sanaciji dograđenog dijela zidina između kule sv. Marije i bastiona sv. Petra, sanaciji javne odvodnje arheološkog lokaliteta „Na Andriji“ te sanaciji istočnog pročelja Doma Društva na Gundulićevoj poljani 2. Vrijednost današnjih radova iznosi ukupno nešto više od osam milijuna kuna (bez PDV-a).

Najskuplji projekt DPDS-a koji je u tijeku jest rekonstrukcija bastiona sv. Margarite. Radove vrijedne oko 3,2 milijuna kuna (plus PDV) izvodi tvrtka Građevinar Quelin po projektu tvrtke AP Projekt.

Kule, bastioni, crkve…

Tu je i obnova donjeg dijela mosta od Pila u vrijednosti 2 milijuna kuna bez PDV-a. Također se obnavlja južno i istočno pročelje kule sv. Luke koje izvodi tvrtka Dom izgradnja, a radovi su vrijedni 133.345,00 kuna bez PDV-a. Naime, radovi na obnovi Svetog Luke započeli su još 2012./2013. godine kad su učvršćeni temelji torete kule, koji se nalaze ispod morske površine. Nakon toga se tijekom 2013. i 2014. godine nastavilo s rekonstrukcijom i statičkim učvršćenjem kule, popravkom krova te sanacijom zapadne i sjeverne fasade. Radovi prekinuti zbog turističke sezone nastvaljeni su nedavno, sve kako bi bili završeni prije sezone 2015. Spomenimo i to kako će Društvo kulu uglavnom koristiti za svoje potrebe (smještaj arhiva i slično) te je u tu svrhu naručen i projekt uređenja unutrašnjosti.

Pod palicom DPDS-a sanira se i zid u ulici Celestina Medovića (izvodi ih tvrtka Con-Teh d.o.o. po projektu tvrtke Apsida d.o.o., a radovi iznose 197.400,00 kuna + PDV), a radi se i rekonstrukcija kuće na bastionu sv. Petra po projektu tvrtke Studio Vetma arh d.o.o., u izvođenju Dom izgradnje (radovi su ‘teški’ 1.439.638,25 kuna bez PDV-a). Obnavlja se uz djelomičnu rekonstrukciju i Crkva sv. Stjepana u Pustijerni (izvodi ih Građevinar Quelin po projektu Omega engineeringa, a radovi iznose 1.124.096,50 kuna + PDV), a u tijeku je i popravak kule sv. Katarine nakon udara groma (izvodi ga Građevinar Quelin u iznosu od 8.662,00 kuna + PDV).

Društvo prijatelja dubrovačke starine financira i obnovu Crkve svetog Vlaha, koju vodi Zavod za obnovu Dubrovnika. Radovi na obnovi unutrašnjosti Parčeve crkve putem Zavoda započeli su nedavno, nakon što je 16. listopada sklopljen ugovor IV faze radova na crkvi. Izvode se konzervatorsko-restauratorski radovi na kamenoj plastici vanjskog dijela, radovi građevinske sanacije u unutrašnjosti crkve, konzervatorsko-restauratorski radovi na kamenoj plastici u unutrašnjosti crkve, te konzervatorsko-restauratorski radovi na prozorima crkve. Vrijednost ugovorenih radova je 4.799.077,25 kuna s PDV-om, a ugovoreni rok završetka radova je 30. svibnja 2015.

Radi se i dokumentacija

Uz Svetoga Vlaha ZOD u svom ovogodišnjem programu nosi i aseizmičku sanaciju blokova zgrada, kao i Biskupsku palaču, za koju je sklopljen Ugovor II faze izvođenja završnih građevinskih, obrtničkih i instalaterskih radova. Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 1.730.076,13 kuna, uključivo PDV, dok je rok za izvođenje svih radova 31. prosinac 2014.

Iz Zavoda napominju kako planirani iznos za obnovu Biskupske palače zbog niza objektivnih okolnosti, uzrokovanih dijelom dodatnim zahtjevima konzervatorske službe, restauratora kao i zbog same prirode i delikatnosti završnih radova neće biti u potpunosti realiziran do kraja godine.

Do kraja godine treba biti završena i sanacija istočnog pročelja muzeja Rupe, a ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 366.838,13 kuna.

Za nekoliko drugih projekata radi se dokumentacija. Naime, u tijeku je završetak izrade elaborata snimke postojećeg stanja Bunićeve poljane (po ugovoru iz 2012.), kao i izrada elaborata

temeljem 3D laserskog skeniranja postojećeg stanja dijela buduće podzemne muzejske etaže na prostoru ispod Katedrale. Ova će dokumentacija biti podloga za izradu daljnjih faza dokumentacije kao i izvođenja radova.

Tu je i Orlandov stup koji vapi za obnovom, a prije godinu dana spominjalo se i postavljane replike, odnosno potpuno novog stupa na mjestu slavnog Orlanda.
Kako ističu iz Zavoda za obnovu, u tijeku je izrada Stručne studije – ekspertize o oštećenjima i načinu sanacije Orlandovog stupa. Za izradu Stručne studije o postojećim oštećenjima i načinu sanacije, temeljem ugovora, angažiran je tim stručnjaka (statičari, konzervatori, tehnolog i stručnjak za kamen), koji izrađuju zasebna izviješća – svaki s aspekta svoje struke i specijalnosti. A dok se ona ne izradi, Orlando je prepušten daljnjem propadanju.

Zavod za obnovu također radi i elaborat arhitektonske snimke postojećeg stanja temeljem 3d laserskog skeniranja crkve Gospe od Karmena. Izrada navedene dokumentacije nužna je u svrhu mogućnosti prijave projekta na fondove Europske unije. Za nadati se kako će Gospa od Karmena proći bolje kod EU fondova nego Knežev dvor kojemu je, podsjetimo, presudila – proceduralna pogreška.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist