Kultura

„Sve ostalo je glazba“ gostovala u Splitu

Sve ostalo je glazba

Prvi put u Splitu Udruga Sve ostalo je glazba gostovala je u ponedjeljak, 28. travnja, sa scenskim kolažem ‘Mozart-Bach-Scarlatti-Weiss’.

Scenski su kolaž ovaj put izveli pred ispunjenom dvoranom Pinakoteke Gospe od zdravlja. Ivana Jelača za klavirom, Damjan Bučić na gitari i Frana Marija Vranković, utjelovljujući čistačicu, koja se preoblači u skladatelje, animirali su kroz sat vremena sedamdesetak splitskih gimnazijalaca, koji su pomno pratili izvedbu.

Kroz nju su mogli čuti djela skladatelja iz 18. stoljeća, a između svake kompozicije smijati se dogodovštinama čistačice koja im je prepričavala pseudopovijesni susret Mozata, Bacha, Scarlattija i Weissa u Pinakoteci 1740. godine. Kroz pseudopovijesni okvir doznali su zanimljivosti iz života skladatelja te iz osnova glazbene teorije.

Tako su na primjer naučili što je galantni stil te da su svi stavci suite, osim preludija, stilizirani po uzoru na popularne plesove, kao što su allemande, sarabande, gigue ili menuet, kraljica plesa s dvora Luisa XIV. Među gledateljima se za izvedbe posebno istaknuo učenik Marin, koji je za scenskog kolaža zajedno s izvođačima zaplesao menuet te je potom pripomagao s dijeljenjem slatkih zalogajčića svojim kolegama.

Dubrovački SOG ugostila je Glazbena mladež Split, u sklopu svog pedagoško-animatorskoga programa. Osim uspješnog gostovanja, zahvaljujući Veseli Gudić iz GMS-a, SOG-ovci su se imali priliku upoznati s djelovanjem ovoga ogranka Glazbene mladeži, koji je netom objavio prijave za 43. kulturno-umjetničke igre mladih za koje se, ako niste stariji od dvadeset godina, još stignete prijaviti.

Pročitajte još

HRVATSKA KOMORA ARHITEKATA ‘Mjera’ je najbolji konceptualni pothvat

Dulist

KATE KAPURALICA Ivica Kunčević logičan je izbor u antologijskom nizu legendarne predstave

Dulist.hr

U ČAST AKADEMIKU VEKARIĆU Predstavljanje zbornika radova ‘Dubrovnik u hrvatskoj povijesti’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija