Kultura

„Sve ostalo je glazba“ gostovala u Splitu

Sve ostalo je glazba

Prvi put u Splitu Udruga Sve ostalo je glazba gostovala je u ponedjeljak, 28. travnja, sa scenskim kolažem ‘Mozart-Bach-Scarlatti-Weiss’.

Scenski su kolaž ovaj put izveli pred ispunjenom dvoranom Pinakoteke Gospe od zdravlja. Ivana Jelača za klavirom, Damjan Bučić na gitari i Frana Marija Vranković, utjelovljujući čistačicu, koja se preoblači u skladatelje, animirali su kroz sat vremena sedamdesetak splitskih gimnazijalaca, koji su pomno pratili izvedbu.

Kroz nju su mogli čuti djela skladatelja iz 18. stoljeća, a između svake kompozicije smijati se dogodovštinama čistačice koja im je prepričavala pseudopovijesni susret Mozata, Bacha, Scarlattija i Weissa u Pinakoteci 1740. godine. Kroz pseudopovijesni okvir doznali su zanimljivosti iz života skladatelja te iz osnova glazbene teorije.

Tako su na primjer naučili što je galantni stil te da su svi stavci suite, osim preludija, stilizirani po uzoru na popularne plesove, kao što su allemande, sarabande, gigue ili menuet, kraljica plesa s dvora Luisa XIV. Među gledateljima se za izvedbe posebno istaknuo učenik Marin, koji je za scenskog kolaža zajedno s izvođačima zaplesao menuet te je potom pripomagao s dijeljenjem slatkih zalogajčića svojim kolegama.

Dubrovački SOG ugostila je Glazbena mladež Split, u sklopu svog pedagoško-animatorskoga programa. Osim uspješnog gostovanja, zahvaljujući Veseli Gudić iz GMS-a, SOG-ovci su se imali priliku upoznati s djelovanjem ovoga ogranka Glazbene mladeži, koji je netom objavio prijave za 43. kulturno-umjetničke igre mladih za koje se, ako niste stariji od dvadeset godina, još stignete prijaviti.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist