Kultura

‘SVE OSTALO JE GLAZBA’ Glazbena svečanost u povijesnom ozračju

'SVE OSTALO JE GLAZBA' Glazbena svečanost u povijesnom ozračju

Ovog pnedjeljka je u raskošnoj dvorani povijesne palače Esterhazy u Željeznom održan program Fortepiano nas povezuje-Druga strana povijesti u Dvorcu Esterhazy udruge Sve ostalo je glazba, a u organizaciji Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču.

Nastupile su dvije mlade dubrovačke glazbenice-pijanistica i fortepijanistica Ivana Jelača, ujedno i umjetnička voditeljica udruge i autorica projekta Druga strana povijesti, te violinistica Dora Kamber uz Marojicu Bijelića, dugogodišnjeg suradnika udruge koji je kao narator utjelovio lik Ruđera Boškovića.

Naime, ovaj autorski projekt s kojim se udruga 2016. već predstavila u Beču, valorizira dubrovačku materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu, a samu glazbu dovodi u društveno- povijesni kontekst vremena u kojem je nastala.
Brojna je tako publika nazočila sinoćnjoj izvedbi u Željeznom u centru Gradišća gdje djeluju udruge gradišćanskih Hrvata, i gradu koji odiše bogatom glazbenom tradicijom zahvaljujući Josephu Haydnu, skladatelju koji je dugi niz godina proveo radeći na dvoru Esterhazyjevih. Izvedenim programom, prvenstveno glazbom, ali i nadahnutim izlaganjem kojim su iznesene zanimljivosti iz kulturnog i diplomatskog života Dubrovačke republike iz druge polovice 18. stoljeća, istaknule su se važne kulturološke poveznice koje i danas potvrđuju prijateljstvo i nastojanja dvaju prijateljskih zemalja u očuvanju zajedničkog kulturnog nasljeđa. Okosnica ove lijepe priče povijesni je instrument, fortepiano iz bečke radionice istaknutog graditelja Antona Waltera, od kojih se u svijetu do danas sačuvalo samo dvadesetak primjeraka. Jedan od njih je i dubrovački Walter, restauriran 2006. godine i osposobljen za muziciranje, a nalazi se u Kulturno-povijesnom muzeju u Kneževom dvoru u Dubrovniku.

U Austriji se, uz zbirku bečkog Kunsthistorisches Museuma i onaj Mozartov koji se danas nalazi u njegovoj rodnoj kući u Salzburgu, jedan Walterov fortepiano izrađen 1780. godine čuva u Muzeju posvećenome životu i djelu Josepha Haydna, s kojim je dubrovački glazbenik i diplomat Luka Sorkočević za života održavao bliske kontakte. U glazbenom dijelu programa dubrovačke su umjetnice, obje specijalizirane za izvedbe na povijesnim instrumentima, izvele djela spomenutih skladatelja koji su uvelike doprinijeli i popularnosti fortepiana koji je u 18. stoljeću, uz violinu, postao vodeći solistički instrument. Stoga je sinoćnji događaj bio prava glazbena svečanost koja je u publici okupila brojne uvažene goste i uzvanike, uz nazočnost veleposlanice RH u Austriji Vesne Cvjetković, gradišćanskog biskupa Egidija Živkovića, predstavnika Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, Hrvatske matice iseljenika, kao i ostalih gradišćansko hrvatskih i hrvatskih udruga.

Tijekom ovog gostovanja udruge Sve ostalo je glazba u Željeznom, glazbenice su s organizatorima posjetile muzej u Haydnovoj kući gdje se fortepijanistica Ivana Jelača, koja je ove godine u suradnji s Dubrovačkim muzejima snimila nosač zvuka na “dubrovačkom Walteru”, pobliže upoznala s ovdašnjim Walterovim instrumentom kojemu tek slijedi restauracija, a čime je čitav projekt dobio dodatnu vrijednost u okviru međunarodne kulturne, pa i muzejske suradnje.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist