Kultura

“Sve je osobno, javno i nijemo, sve je njeno”

"Sve je osobno, javno i nijemo, sve je njeno"

Druga knjiga autobiografskog romana, naslova „Fališ mi – Druga knjiga: jesen/ljeto“ Mani Gotovac predstavljena je večeras u Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku u kojem se okupio velik broj Dubrovčana.

Godine 2010. u izdanju Profila objavljena je s golemim uspjehom prva knjiga autobiografskog romana „Fališ mi“ Mani Gotovac, koja je donijela poglavlja Proljeće i Zima.

U drugoj knjizi, objavljenoj krajem 2011. godine, slijede poglavlja Jesen i Ljeto u kojem govori o bolesti malodobne kćeri Ane, čiji je ishod tragičan. U Jeseni pratimo bolnu i dramatičnu bitku za život djeteta, raspad obitelji, traumu majke, njezin psihički slom i nastojanje da se izvuče iz teške depresije. U poglavlju Ljeto autorica govori o svojim kazališnim iskustvima, osobito o teatrima u kojima je bila ravnateljica (Teatar& TD) i intendantica (HNK u Splitu i Rijeci). To je priča žene kojoj su teatar i spektakl u venama, koja se potpuno posvećuje glumcima i kazalištu, možda kao svojevrsnoj kompenzaciji za duboku osobnu, majčinsku traumu. Susrećemo se i s nastavkom sudbinske ljubavne priče s Gorskim, započetoj u prvoj knjizi.

Uz autoricu, na promociji su govorili Jagoš Marković, Luko Paljetak i Velimir Visković.

– Mani je zanimljiva, nije nimalo lako s njome surađivati, ni kao s autoricom  ni općenito u životu. Ona je beskrajno talentirana, s njome se surađuje na teatarski način – istaknuo je uvodno urednik Velimir Visković osvrnuvši se na nastanak prve knjige.

– Kada mi je donijela stranice, takav način, intenzitet osjećaja, zanimljivost, erotičnost, nisam vidio ni u ženskoj ni u cjelokupnoj literaturi – naglasio je Visković. Što se tiče njene druge knjige dodao je kako se u njoj Mani Gotovac bavi drugim temama – roditeljskom ljubavi i tragedijom roditelja kojemu umire dijete.

– Koliko god bilo bolno, Mani se uspjela vratiti u to razdoblje, vrlo intenzivno i teško, u te scene na rubu normalnosti. Mani me jednostavno iznenadila svojim literarnim stilom. Volio bih da taj spisateljski talent i dalje realizira i da za 5, 6 godina promoviramo jedno kolo sabranih djela Mani Gotovac – poručio je Visković.

Jagoš Marković istaknuo je kako je riječ o vrhunskoj literaturi dodavši:
-Sve je osobno, javno i nijemo, sve je njeno. Ovo je tema za divljenje bez kraja. Znači nastavit će se – naglasio je.

-Ona se razračunala snagom svoga gubitka i pobijedila jer nema takvog protivnika koji želi biti dobitnik takvog gubitka. Ona je taj dobitnik. O tome govori ova hrabra autodestruktivna i autokonstruktivna knjiga žene i majke. Na pitanje unuka Jakova „Kako si“ ona odgovara „Izdržala sam“ – istaknuo je uz ostalo akademik Luko Paljetak. 

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist