Aktualno

Svatko od nas dužan je 265 tisuća kuna

Novac

Proteklih dana stižu vijesti koje napokon bacaju malo svjetlosti na našu crnu gospodarsku svakodnevicu. Iako Izvješče EK pokazuje poboljšanje ekonomske klime u prosincu, a smanjuje se i nelikvidnost, nezaposlenost i javni dug približavaju se opasnoj granici.

Svako dijete rođeno ove godine već je dužno 265 tisuća kuna. Naime, hrvatski javni dug premašio je razinu od 60 posto BDP-a. To je opasno, poručuju ekonomisti. Da bismo mogli vraćati dugove, gospodarstvo nam mora rasti minimalno 3,6 ili 4 posto, izjavio je za hrt.hr Hrvoje Simović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.
Naprotiv, gospodarstvo stagnira, a javni dug se potkraj 2013. popeo na 64 posto BDP-a – najnoviji su podaci HNB-a. Ondje očekuju i da će javni dug nastaviti rasti te da bi potkraj ove godine mogao iznosti 67 posto BDP-a. U ovoj ćemo se godini zadužiti 42 i pol milijarde kuna. Više od pola tog iznosa morat ćemo izdvojiti za otplatu dospjelih rata kredita. Sličan je omjer i u iduće dvije godine, uz to što ćemo se, smatraju u HNB-u, iduće godine teže zaduživati. Godina je tek počela, a već idući tjedan Vlada počinje pregovore o rebalansu proračuna.

Udarac Vladi je i pad potrošnje u prosincu. Iznosila je 9 milijardi kuna, a najavljeno je bilo da bi mogla iznositi 11-12 milijardi. Pad potrošnje i ne začuđuje s obzirom na smanjenje plaća, ukidanje božićnica i rastuću nezaposlenost.

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist