Hrvatska

SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE Građani Poreznoj upravi poslali više od 40 milijuna računa

SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE Građani Poreznoj upravi poslali više od 40 milijuna računa

Nakon završene četvrte sezone nagradne igre ‘Bez računa se ne računa’ Ministarstvo financija – Porezna uprava od građana je zaprimila ukupno 40 260 000 računa.
-Zahvaljujemo građanima što podupiru Poreznu upravu u suzbijanju sive ekonomije još od uvođena fiskalizacije u prometu gotovinom 2013. godine te što su tijekom posljednje sezone nagradne igre poslali gotovo 12 milijuna računa – navode iz Porezne uprave.

Prema riječima pomoćnika ministra i ravnatelja Porezne uprave Božidara Kutleše, siva ekonomije prisutna je u svim državama Europske unije, ali i mnogo šire.

-Riječ je o prijetnji kako za državni proračun, tako i za društvo u cjelini koja se mora ozbiljno shvatiti. Iako je Ministarstvo financija do sada uložilo velike napore i resurse kako bi ju suzbilo u što većoj mjeri, borba protiv sive ekonomije se nastavlja, ne samo zbog sigurnije zajedničke budućnosti već i zbog osiguravanja pravednih uvjeta na tržištu za većinu obveznika koji uredno izvršavaju svoje obveze – izjavio je Božidar Kutleša.

Sustavi fiskalizacije i analize rizika Porezne uprave konstantno se nadograđuju i prilagođavaju novim pojavnostima u poslovanju poreznih obveznika, što ovlaštenim inspektorima omogućava obavljanje ciljanih nadzora, praćenje dnevnog prometa i lakše otkrivanje kršenja propisa od strane poreznih obveznika. Međutim, osim što se oslanja na nove tehnologije prilikom obavljanja nadzora, Porezna uprava i dalje računa na potporu građana.

-Osim službenicima Porezne uprave posebno bih se zahvalio i građanima Republike Hrvatske koji su nas do sada u tolikoj mjeri podupirali u suzbijanju sive ekonomije. To je znak kako su svjesni problema i da žele nešto promijeniti te osigurati što poštenije i uređenije društvo. Uz svoje redovne nadzorne aktivnosti, Porezna uprava će građane i dalje motivirati svojim kampanjama i nagradnim igrama te im olakšavati poslovanje i komunikaciju s Poreznom upravom putem sustava e-porezne, odnosno Jedinstvenog portala Porezne uprave koji gotovo svakog dana nudi nove mogućnosti – kaže Božidar Kutleša pomoćnik ministra, ravnatelj Porezne uprave.

Iz Porezne uprave pozivaju građane da i dalje prijavljuju uočene nepravilnosti i tako nastave aktivno sudjelovati u suzbijanju sive ekonomije. Bez računa se ne računa!

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist