DuList IN

SUZANA STANKOVIĆ I ‘VICIOUS DELICIOUS’ Svoj nakit smatram malom vremenskom kapsulom

suzana stankovic nakit naslovna

Želja za izradom nakita se javila već prošle godine dok sam radila u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik kao muzejski pedagog.

Rad u muzeju me oslobodio u kreativnom smislu, te sam svoje znanje biologa željela preusmjeriti negdje drugo, ovaj put ne samo kroz znanstveni ili stručni aspekt već kreativni – kaže nam Vicious Delicious ili Suzana Stanković, kreativna mlada dama koja je svoju ljubav prema prirodi i profesiju usmjerila ka stvaranju zanimljivog i estetski fantastičnog nakita. Uz to, kaže, sretna je i zadovoljna jer jako puno vremena provodi u prirodi, pronalasku materijala za rad, što je samo po sebi opuštajuće.

– Kroz nakit koji je inspiriran prirodom pokušavam prenijeti dio sebe. Svaka osoba u sebi ima svoju nježnu i vatrenu stranu koja zavisno od trenutka ispliva na površinu. Jedan dan znam nositi prsten maslačaka koji simbolizira čežnju, zaigranost, slobodu dok drugi dan zna biti kišan i mračan te imam potrebu nositi nešto posve drugačije. Na ovaj način, svaka linija nakita je posebna te vjerujem da će se svatko u nečemu pronaći – ističe Suzana, a otkriva i samu proceduru nastanka jednog malog umjetničkog djela.

– Proces počinje pronalaskom materijala u prirodi što nekada zna potrajati i do nekoliko dana. Sljedeći korak je obrada u kojoj pažljivo biram najzanimljivije komade koje ću koristiti u radu. Za poneki komad nakita dovoljna su dva dana, na primjer ogrlice i prstenje sa sjemenkama maslačka. Dok poneki komadi nakita, poput prstena i ogrlica s prešanim lišćem zahtijeva više vremena radi procesa prešanja, sušenja u kristalnoj smoli, obrade te lijepljenja. Svaki list u prirodi je unikatan, ne postoje dva ista prstena s prešanim lišćem – otkriva, dodavši kako je najteže raditi s hobotnicama koje moraju proći četiri tipa obrade prije nego budu spremne za kristalnu smolu.
Otkud baš ime Vicious Delicious?

Otkrila nam je i to, a odgovor potražite u tiskanom izdanju DuLista…

 

Pročitajte još

PRVI PLJESAK Najljepši glas Konavla je Marieta Milas!

Dulist

[FOTO] PUN GRAD TURISTA Điravaju, razgledavaju, fotografiraju se

Dulist

[FOTO] PLESNI STUDIO LAZARETI Sjajni rezultati na natjecanju u Mostaru!

Dulist