Županija

SUSRET UZINIĆA I MINISTRA UPRAVE Država Biskupiji vratila 220 crkvenih matičnih knjiga

SUSRET UZINIĆA I MINISTRA UPRAVE Država Biskupiji vratila 220 crkvenih matičnih knjiga

Ministar uprave Ivan Malenica i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić potpisali su u četvrtak u Biskupskom ordinarijatu Zapisnik o primopredaji crkvenih matičnih knjiga, a potpisivanju su nazočili župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo.

Potpisivanjem ovog Zapisnika Republika Hrvatska vratila je Dubrovačkoj biskupiji dio crkvenih matičnih knjiga oduzetih nakon Drugog svjetskog rata pa se tako Biskupiji preko Ureda državne uprave Dubrovačko-neretvanske županije vraća 220 knjiga, od toga 199 matica i 21 knjiga ostale evidencije.

Naime, Katolička Crkva u Hrvatskoj službeno je započela s vođenjem matičnih knjiga još u 16. stoljeću i župnici su takve matične knjige vodili na latinskom jeziku u narativnom obliku sve do prve polovice 19. stoljeća, kada je austrijska vlada 1816. godine u Dalmaciji uvela tabelarni sustav. Od tada su župnici usporedno vodili dvije vrste matice, jedne na latinskom jeziku u narativnom obliku te druge na talijanskom, a kasnije na hrvatskom jeziku u tabelarnom obliku, koje su bile oduzete Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj nakon završetka Drugog svjetskog rata, a za koje je početkom 21. stoljeća pokrenut proces njihova povrata.

Dubrovačka biskupija 2004. godine je obnovila samostan sv. Klare i u njegovom istočnom krilu smjestila i adekvatno opremila spremište arhiva u kojemu se danas, uz ostalo gradivo, čuva i 1207 matičnih knjiga i knjiga stanja duša.

Potpisivanju su nazočili i državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, predstojnik Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Baldo Pušić, vikar don Ante Burić te djelatnici Arhiva Biskupije.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist