Vaše vijesti

Susret umjetnika u Kuni na Pelješcu

Tjedan dana prije slavlja Gospe Delorite kojoj je posvećena franjevačka crkva u Kuni na Pelješcu, upriličeno je okupljanje umjetnika koji su donirali svoja djela za obnovu crkve.

Iz Dubrovnika su došli Loren Ligorio, Mišo Baričević, Josip Škerlj i povjesničar umjetnosti Marin Ivanović, a pridružili su im se slikari Stipe Nobilo s Korčule, Tonko Smokvina i kipar Ivan Bobanović Čolić. Organizator susreta je prim. dr. Bogomil Cezarović, koji je tradicionalno i domaćin likovne kolonije koja se svake godine održava u Kuni.
 
Goste je marendom i domaćim vinom počastio poznati pelješki vinar Ivo Špaleta, nakon čega je u franjevačkoj crkvi održana prigodna tombola za sve okupljene i pozdravni govor organizatora. Franjevačka crkva posjeduje i zbirku umjetnina u kojoj je najznačajniji opus slikara fra Ambroza Testena (rođen krajem 19. stoljeća). U samostanu je upriličen i nastup klape Dingač. Potom je uslijedio obilazak mjesnog groblja uz stručno vodstvo i posjet grobu slikara Mata Celestina Medovića, uz Bukovca najvećeg predstavnika hrvatske moderne. Susret umjetnika u Kuni završio je ručkom kod obitelji Bilušica.
 
 

Pročitajte još

MARKO MUJAN Bijeli labudovi Dubrovnika

Dulist

BEZOBRAZLUK NA CESTI Zakrčio Vojnović kamionom

Dulist

STANARI SE BUNE Još jedan primjer nepropisnog parkiranja na Pločama

Dulist