Kultura

SUSRET U DEPOU Večer Dubravke Lošić ‘mimo galerijskih pravila’

SUSRET U DEPOU Večer Dubravke Lošić 'mimo galerijskih pravila'

Renomirana dubrovačka akademska umjetnica Dubravka Lošić ovu nedjelju, 29. studenoga, otvorila je javnosti vrata i prostor svog ateljea u bivšoj tvornici ulja Radeljević.

Na taj način, kombinacija tvornice i umjetnosti na poseban način postaje mjesto novih susreta i protoka energija, a večerašnji susret pridonio je mističnosti depoa umjetnice.

Osim ciklusa Marioneta, Luna, Morskih psina, Rozarija, Ptica i Riba, Trkača, Pladnjeva i Chora, Ženske sobe, Kera, Kontejnera, Krajolika, Kalamote, Portreta, koji su razmješteni u kutevima, na zidovima, uz zidove, u paketima, rolama, kutijama… Autorica je izložila i novije cikluse.

– Tu su Lovci, Lovci na zvijezde, Prozori, tako da je na njih fokusirana ova izložba. Ali, tu su i radovi koji su poklonjeni, djelomično ili potpuno zapakirani, iz godina ranijih ciklusa. Tako da se sve to skupa pretvorilo u jednu instalaciju – kazala je autorica, ističući kako je zanimljivo izlagati u prostorima ‘gdje ostaju tragovi nastanka’.

– Potpuno je drugačiji način nego galerijsko izlaganje. Ipak je ovdje nešto mimo galerijskih pravila, pa me je to na neki način izazvalo – kazala je Lošić, dodavši kako ovo nije retrospektiva.

-(..) Svakako nije riječ o izložbi već o svojevrsnom “spektaklu” u mizansceni ogoljele, ruinirane tvorničke hale koja se vremenom – tezauracijama onoga što je učinjeno i onoga što je još u procesu nastajanja – pretvorila u prostor začudnih akustika i nedočitljivih scenografskih sekvenci – napisala je Margarita Sveštarov Šimat, zagrebačka povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka.

Dubravka Lošić na susret je pozvala sve – prijatelje, štovatelje umjetnosti u svoju radionicu, atelijer, prostor bivše uljare Radeljević u Gružu i pri tom ruši uobičajene manire izlagačkog protokola.

-Radi se o ambijentu u kojem radim, ostaci su tu, a mislim da ih je zanimljivo vidjeti. Nije neobično izlagati po ateljeu, vani to ljudi rade vrlo često – zaključila je autorica.

Ovaj posebno inspirativan prostor u kojem se u svakom kutu istinski prepoznaje rukopis Dubravke Lošić, može se pogledati svaki dan od 30. studenog do 6. prosinca 2015. godine u razdoblju od 17 do 20 sati.

Bigorafija autorice:

Dubravka Lošić rođena je 1964. godine u Dubrovniku. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1988. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. Apsolvent je povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Izlaže od 1983. godine na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je tuzemnih nagrada a 1992. godine proglašena u Parizu slikaricom tromjesečja Nouvel Art du Francaise. Osim slikarstva, instalacija i objekata; bavi se scenografijom i kostimografijom. Živi u Dubrovniku gdje radi kao slobodna umjetnica.

 

 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist