Zanimljivosti

Susret s Bogom i čovjekom na Lokrumu

Susret s Bogom i čovjekom na Lokrumu

Dvjestotinjak hodočasnika i štovatelja Blažene Djevice Marije pristiglo je u jutarnjim satima na Lokrum kako bi u zajedništvu sa biskupom msgr. Matom Uzinićem, don Jozom Njavrom – župnikom župe sv. Andrije na Pilama i ostalim svećenicima proslavili blagdan Pohođenja Blažene Djevice Marije.

 
Koncelebrirano misno slavlje ispred crkve Navještenja predvodio je biskup Uzinić koji je u propovijedi, preko evanđeoskog ulomka koji govori o susretu dviju žena i majki, Marije i Elizabete, potaknuo nazočne da razmisle o svojim osobnim susretima s Bogom, bližnjim i prirodom. Također pozvao je nazočne da nasljeduju Elizabetu i Mariju u njihovoj otvorenosti prema Bogu, da stave sebe i svoje živote Bogu na raspolaganje „kako bi iz te otvorenosti prema Bogu, mogli postati oni koji imaju „pravu dioptriju“ za bližnjega, „pravi sluh“ za potrebe bližnjega te da bi mogli ispravno služiti bližnjima.“
Djeca iz OŠ „Marina Getaldića“, iz svakog razreda po nekoliko učenika, zajedno sa svojim nastavnicima, i djeca izškole s posebnim programom OŠ „Marina Držića“ dodatno su uzveličala proslavu na Lokrumu. Pjevanje na misi animirao je župni zbor župe sv. Andrije. 

Don Jozo Njavro, prije misnog blagoslova, zahvalio je biskupu Uziniću kao i svima koji su na bilo koji način doprinjeli proslavi blagdana Pohođenja BDM na Lokrumu. 

Biskup Uzinić je po završtku misnog slavlja pohodio Odjel protupožarne zaštite na Lokrumu te blagoslovio prostorije u kojima su smješteni. Svi vatrogasci su za uspomenu dobili krunice, a Odjelu je darovan Šematizam Dubrovačke biskupije.
Darovan je bio i biskup Uzinić od strane vatrogasaca, ali i od gospara Antuna Ničetića koji mu je uručio svoju knjigu „Lokrum“ s posebnom posvetom – naglasivši kako vjeruje da će mu knjiga pomoći da bolje upozna povjesne i današnje prilike na Lokrumu. Inače, gospar Ničetić dugi niz godina pomaže u očuvanju kulturno povijesnih dobara na Lokrumu.  

Svoj doprinos proslavi blagdana dala je i JU Lokrum na čelu sa ravnateljem Marijom Petrušićem, koji je zbog obveza bio spriječen nazočiti, i pomoćnicom ravnatelja za promidžbu i razvoj Kristinom Čurčijom. Prijevoz brodom je za sve hodočasnike bio besplatan te su mogli birati hoće li se vratiti odmah nakon misnog slavlja ili će ostati još uživati u ljepotama Lokruma. Biskup Uzinić također se zahvalio i JU Lokrum koji su mu omogućili besplatnu godišnju kartu za prijevoz do Lokruma te darovao gđi Čurčiji krunicu kao uspomenu na ovaj susret.
Iz propovijedi biskupa Uzinića:
„Upravo taj susret Marije i Elizabete događa se i danas, ovdje na Lokrumu. Ima nas malo starijih, a i nas i malo mlađih. Ovdje se danas, kao i u događaju susreta kojeg smo čuli u Evanđelju, događa susret starosti i mladosti, starog i novog. Neka nam, ako pripadamo starijim generacijama, Elizabeta i njezina otvorenost novosti, novosti života koji nosi u sebi i evanđeoskoj novosti koju prepoznaje u susretu s Marijom i njezinim plodom, pomogne u nadilaženju svoje začahurenosti u besplodne tradicije i oplemenjivanju tih tradicija evanđeoskom novošću, kako bi i mi, makar već u starosti, mogli začeti nove vrijednosti i roditi 'preteču' boljeg svijeta. Ako pak pripadamo novim generacijama, pokušajmo se ogledati u Mariji i njezinom pristupu starijima. U pristupu onoj životnoj mudrosti i iskustvu koju nam mogu i trebaju prenijeti i koju smo dužni dodatno obogatiti i prenijeli sljedećoj generaciji. Također i u pristupu njihovoj potrebi, onoj običnoj ljudskoj koju stvara osamljenost, bolest i sl., a kojoj možemo i trebamo poslužiti. Neka nam pak svima, bilo da smo stari, bilo da smo mladi, Marija koju danas pratimo u njezinom pohodu Elizabeti, svojim primjerom bude poticaj da se sve više otvaramo Bogu, kako bismo se u otvorenosti njemu mogli otvoriti i bratu čovjeku, osobito onom koji je u potrebi.
 
Izvor: http://www.dubrovacka-biskupija.hr

 

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist