Peškafondo

Suspenzija i indokrinacija

Suspenzija i indokrinacija

Je li zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić u sukobu interesa? Je li gradonačelnik Mato Franković povukao jedini mogući logični potez suspenzijom svoje zamjenice? Je li Mario Konjuh ‘rasprodao’ sve stanove na svetom Mihajlu i sad mu 40 ortaka dahće za vratom jer projekta u zamišljenom i planiranom obujmu neće biti? Je li zapravo zamjenica Tokić uvučena u hadezeovu igru premoći između Frankovića i Potrebice? Ili je sve ovo Tokićki smjestila građevinska mafija kojoj se ova, svojim čvrstim i nepopustljivim stavom dosad, dobro zamjerila?

Sva ova pitanja bruje Gradom, a na prva tri može se konstatirati potvrdan odgovor. Ostalo je na razini spekulacija, a ako imate imalo razvijen sklop prema eSeF-u, lako ćete upasti u teoriju urote. Činjenica je kako je gradonačelnik povukao jedini mogući potez, stavljanjem u stranu svoje zamjenice do pravorijeka Povjerenstva za sukob interesa. Taj njegov postupak nije baš čest u političkoj praksi Hrvatske i baš zato je pohvalan. S druge strane mora se utvrditi kako je ovo prvi ozbiljniji potres koji je zadrmao vladajući hadeze. I dolazi iz redova njihovih tihih partnera, točnije, sve je zakuhao Maro Kristić. Osoba koju su hadezeovci lijepo smjestili na plaću u gradsku tvrtku, kako bi za vrijeme radnog vremena mogla odrađivati političke sastanke u popularnoj kafani u DeTeeSu. Ma, što bi rek’o naš narod – valjalo se za to izborit.

Sigurno vam se dogodilo da vam u kući u isto vrijeme crknu bar dva-tri kućanska aparata. Taman ste pokrpali bojler, pođe vam makinja za pranje pjata ili robe, pokvari se mikser ili utija. Zašto sam uletila u ovu digresiju? Ma baš zato što užasno podsjeća na trenutno stanje u Gradu. Znači, nije se niti umirila situacija oko zamjenice, kad su krenuli Srđevci s optužbama zbog izgubljenog spora s golferima. Priča, u kojoj je država morala isplatiti odštetu golferima u iznosu od 16,5 milijuna kuna zbog prodaje zemljišta na proplancima Srđa koja nije bila u njihovom već u crkvenom vlasništvu, nije nova, ali eto izašla je na vidjelo i kulminirala u pravom trenutku.

I onda se na sve to nadovezao pomahnitali ispad gimnazijskog profesora Igora Miošića. ‘Svi su hadezeovci i njihovi birači – ološ’ – iznio je stav na društvenoj mreži, za kojeg bi se moglo reći kako sadržava sve komponente širenja (GOVORA) mržnje. No, to je očito dio njegovog svijeta i folklora. Po meni ovdje postoji jedan još puno veći problem. Miošić je profesor, pedagog, on odgaja djecu! Našu, vašu, moju!

I već jako dugo vremena postoji prilično utvrđena priča kako se taj profesor etike, logike, filozofije i sveopćeg morala u ovoj srednjoškolskoj instituciji uopće ne drži nastavnog plana i programa, već gradivo za svoje predmete kroji prema stanju na Srđu. Provodi indoktrinaciju nad djecom. I nije sam i usamljen u takvoj ‘bitci’ za novim sljedbenicima.

Već dugo razmišljam o tome, i pretpostavljam da mnogima neću bit jasna. Trudit ću se takva i ostati. U kratkim crtama situacija u dubrovačkoj gimnaziji je ‘već viđena’. Tamo davno, u drugoj polovici 19. i ranim danima 20. stoljeća, gimnazija je poslužila kao politički poligon određenoj skupini naših sugrađana. Pitam se samo, tko je dozvolio da se na takav perfidan način povijest ponavlja?

Adio vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović