DuList IN

SUROVA STVARNOST RODILIŠTA Pogledajte film koji je HRT odbio prikazati!

SUROVA STVARNOST RODILIŠTA Pogledajte film koji je HRT odbio prikazati!

Nakon što je HRT odbio prikazati film ‘Između nas’ na javnoj televiziji, jer, kažu, prikazivanje svakodnevnice rodilišta u srednjoj Europi ne predstavlja konstruktivan doprinos rješavanju problema u našem zdravstvenom sustavu, nismo odustale! – poručuju hrabro iz Udruge Roditelji u akciji − Roda u Dubrovniku.

– Godinama nam govore da šutimo i trpimo; u obitelji, na poslu, na ginekološkom stolu. Vrijeme je da kažemo: „Dosta!” i glasno prekinemo šutnju –

Udruga Roditelji u akciji − Roda u Dubrovniku poziva vas stoga da 3. prosinca 2018., u sklopu akcije Prekinimo šutnju, pogledate projekciju filma ‘Između nas’ koja će se održati u dvorani hotela Lero s početkom u 17 sati.

Hrabra redateljica Zuzana Limova iz Slovačke snimila je dokumentarni film ‘Između nas’ koji je podigao popriličnu prašinu u Slovačkoj, a vodi nas iza zatvorenih vrata rodilišta gdje samo trudnice smiju ući.

Iza tih vrata, čudesan čin rađanja samo je rutinski posao osoblja, a svi, pa tako i one primalje i liječnici koji uviđaju nedostatke ovakvog pristupa, moraju se prilagoditi suludim pravilima koja se desetljećima nisu mijenjala.

Umjesto da slijede svoju intuiciju tijekom rađanja novog života, najprirodnijeg događaja, žene moraju slijepo slušati naredbe zdravstvenih djelatnika, podvrgnuti se zastarjelim postupcima, tijekom kojih rijetko tko ima sluha za njihove osjećaje i potrebe.

Autentični kadrovi snimani su tijekom porođaja u javnim bolnicama u Slovačkoj, a slijede priče žena koje su se usudile progovoriti.

Razgovori sa zdravstvenim osobljem razotkrivaju mračnu stranu zdravstvenog sustava koji radije bira lijekove, pa čak i silu, nego humanost. Nažalost, surova stvarnost slovačkih rodilišta i praksi u mnogim detaljima nalikuje iskustvu rađanja u Hrvatskoj.

Prikazivanje filma reakcija je na svjedočanstva žena o nasilnom tretmanu tijekom postupaka vezanih za njihovo reproduktivno zdravlje u hrvatskim zdravstvenim ustanovama, a koja su pristigla u Rodu tijekom kampanje #PrekinimoŠutnju.

Podizanje svijesti javnosti i poticanje žena koje su na svojoj koži doživjele nehumanost hrvatskog zdravstvenog sustava da ispričaju svoje priče, jedini je način da se ovaj problem, koji se generacijama ne rješava, konačno stavi na dnevni red.

Iz udruge napominju kako ovaj film nije namijenjen trudnicama. Ulaz na projekciju filma, koja traje 70 minuta, besplatan je.

Pročitajte još

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist